Mai multe descoperiri arheologice noi vin să confirme existența Turnului Babel, despre care se vorbește în Biblie. O cărămidă din vremea regelului Nabucodonosor al II-lea confirmă scenariile descrise în textele bibilice.
Arheologii au descoperit urme de bitum și mortar pe o cărămidă despre care spun că ar fi fost comandată de regele babilonian Nabucodonosor al II-lea. Acest lucru, susțin ei, dezvăluie indicii importante despre faimosul Turn Babel.
Existența sa Turnului Babel a fost o temă pe care cercetătorii au ignorant-o mulți ani de zile. Mulți au considerat că povestea din Bibilie este doar o metaforă și că o astfel de structură nu ar fi existat. Potrivit Bibliei, în Geneza 11:1-9, turnul a fost construit în țara Șinar - Babilonia - la ceva timp după marele potop.
Ulterior, mai multe indicii au făcut ca optica istoricilor să se schimbe, iar o serie de indicii le-au dat cercetătorilor de gândit. În urma investigațiilor arheologice au fost descoperite inclusiv urmele unui material de construcție neobișuit. Acesta apare pe o cărămidă despre care se crede că a fost utilizată în structura turnului.
Cărămida a fost comandată de regele Nabucodonosor al II-lea - regele care, potrivit cercetătorilor, a ordonat construirea turnului.
Turnul Babel o ambiție a regelului Nabucodonosor
În anul 586 î.Hr., Nabucodonosor al II-lea a luat cu asalt Ierusalimul, un oraș aflat la 500 de mile spre vest, capturându-i pe cei mai calificați și mai educați cetățeni din oraș. Se crede că, acești oameni au fost aduși în Babilon și obligați să muncească în folosul noilor stăpâni.
„Când citești primele capitole ale Bibliei, este clar că o parte ce este scris a fost extras din însemnările iudeilor prizonieri. Iar o parte din ea încorporează narațiuni despre aspecte pe care le-au întâlnit pentru prima dată în Babilon. Acestea i-au influențat atât de puternic încât le-au încorporat în textele bibilice, spunându-și propriile povești”, este de părere dr. Irving Finkel de la British Museum, citat de Express.co.uk.
Sclavii evrei au contribuit la construcția turnului
Potrivit acestuia, există un indiciu convingător care susține scenariul propus de arheologi, conform căruia sclavii evrei au contribuit și au asistat la construcția turnului. El a prezentat o cărămidă babiloniană care poartă urme de bitum.
„Aceasta (cărămida – n. red.) poartă urme ale unui material de construcție neobișnuit pentru acea vreme: bitumul, un gudron antic. La fel și mortarul care este menționat în mod specific în povestea biblică. (…) În cartea Genezei se spune literalmente că se folosește cărămida pentru piatră și bitumul pentru mortar. Se spune în mod expres acolo. Nu poate exista nici o îndoială că stimulul care a generat povesta bibilică a apărut în timpul exilului babilonian”, a mai spus cercetătorul.
Cum a ajuns povestea în textele biblice
Conform cercetătorilor, aceste dovezi ar putea ajuta la dovedirea existenței Turnului Babel, povestea acestei structuri fiind scrisă de o „populație disperată, în exil, ținută captivă de un rege nemilos”.
Unii experți cred că evreii captivi au luat parte la construirea turnului și, în curând au văzut în această construcție, Turnul Babel, un simbol al opresiunii lor.
În acest context, distrugerea turnului, cred oamenii de știință, a fost modul prizonierilor de a rescrie istoria în favoarea lor. Este o ficțiune care își are rădăcinile într-un adevăr.