Pădurarul de 49 de ani cu a cărui armă a fost împuşcat în mod accidental copilul de 5 ani, a organizat o partidă de tragere la o ţintă improvizată, susțin procurorii. Pădurarul le-a dat copiilor arme de tir sportiv şi muniţie fără însă să supravegheze cum sunt acestea manevrate.

Pădurarul de la Ocolul Silvic Târgu Mureş este acuzat de ucidere din culpă

La finalul săptămânii, Judecătoria Târgu Mureş a decis arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a proprietarului armei neletale cu care un copil de 5 ani din judeţul Mureş a fost ucis de fratele lui.  Pădurarul care activa cadrul Ocolului Silvic Târgu Mureş e acuzat de ucidere din culpă, infracţiune pedepsită de la 2 la 7 ani de închisoare, precum şi de complicitate la 20 de infracţiuni privind uzul de armă fără drept.

Din cercetările efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş reiese că pe 3 mai, în jurul orei 12.00, în localitatea Hărţău, în zona punctului de refugiu aparţinând Ocolului Silvic Târgu Mureş, mai multe familii cu copii au luat parte la un picnic. T.I., lucrător în cadrul Ocolului Silvic Târgu Mureş, a scos din portbagajul autoturismului personal două arme neletale cu aer comprimat şi muniţia aferentă. Le-a pus la dispoziţia participanţilor la picnic, circa 20 de persoane, pentru a trage la o ţintă improvizată în zonă. Armele erau deţinute legal de către pădurar.

Procurori: „A înlesnit uciderea minorului”

Procurorii susţin că pădurarul „a înlesnit uciderea minorului R.I.I. (5 ani) de către minorul R.V.O. (8 ani), întrucât a pus la dispoziţie o armă neletală cu aer comprimat supusă autorizării şi muniţia aferentă şi nu a supravegheat ulterior modalitatea în care era manevrată arma”.

În plus, pădurarul ar fi încălcat legea privind regimul armelor şi muniţiilor (295/2004), care stabileşte cum pot fi purtate astfel de arme nelegale care necesită autorizarea. Acest tip de arme pot fi purtate numai de către titularul permisului de port-armă, cu îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii.

Partidă de tir ilegală cu 20 de persoane, care au tras în ținte improvizate

Procurorii susțin că pădurarul a încălcat legea când a tras şi a permis altor persoane să tragă cu armele în ţinte improvizate, într-o zonă deschisă. „Armele neletale de agrement supuse autorizării pot fi folosite doar în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în condiţii care să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor, iar spaţiul anterior arătat nu îndeplinea aceste condiţii”, susţin procurorii, citați de  Adevărul.

Așadar armele de tir sportiv pot fi folosite doar în poligoane special amenajate, pentru eliminarea pericolului de a răni alte persoane aflate în zonă.  Magistraţii au mai reţinut că pădurarul a încredinţat fără drept în vederea folosirii, cele două arme de tir sportiv cu muniţie neletală, unui număr de 20 de persoane, care nu aveau dreptul de a utiliza respectivele arme.

Copilul a fost conştient până în ultimele clipe de viaţă

Conform martorilor, băiatul de 5 ani a fost conştient în ultimele sale clipe de viaţă. Martorii oculari la eveniment au relatat că, întins pe iarbă în aşteptarea medicilor, copilul şi-a întrebat mama dacă o să moară. După aceea, băiatul a devenit inconştient, iar familia a încercat să îl resusciteze până la sosirea echipajelor SMURD. Din păcate, medicii nu au putut face nimic pentru a-I salva viața.