Un nou reportaj despre bătălia de la Nassiriya prezintă noi mărturii care contrazic esențialul reportajului realizat de Recorder, acesta bazându-se pe declarațiile unor persoane care nu au fost implicate direct în bătălia de la Nassiriya.
Adevărul despre bătălia de la Nassiriya. Un reportaj care arată povestea reală, trăită de militarii români
În contrast, Newsweek a adunat mărturii autentice de la militarii români care au luptat pe teren în acea confruntare, în urmă cu 20 de ani, oferind o perspectivă diferită asupra evenimentelor din 2004.
Aceste noi mărturii contestă versiunea prezentată de Recorder cu privire la comportamentul batalionului 26 infanterie, cunoscut sub numele de „Scorpionii Roșii”. Conform soldaților prezenți la fața locului, faptele descrise în reportaj nu reflectă cu acuratețe realitatea trăită în timpul misiunii în Irak, iar prezentarea Recorder este considerată distorsionată.
Conform mărturiilor obținute de sursa citată, militarii din Batalionul 26 Infanterie, conduși de Nicolae Ciucă, au respectat cu strictețe toate ordinele și misiunile atribuite în zona lor de responsabilitate din Irak. În perioada 14-15 mai 2004, aceștia au fost implicați într-o ambuscadă, unde au acționat rapid și coordonat sub comanda lui Ciucă, ripostând cu foc în fața atacurilor inamice.
În timpul acelei lupte intense, soldații români au răspuns eficient atacului, iar viețile lor au fost puse în pericol real. Totuși, datorită modului în care Nicolae Ciucă a coordonat operațiunile, niciun soldat român nu și-a pierdut viața în acea confruntare, ceea ce a fost considerat un succes al strategiei militare aplicate.
Militarii care au participat direct la acea bătălie au apreciat în mod special modul profesionist în care a fost gestionată situația de către comandantul lor. De asemenea, aceștia au confirmat că toate acțiunile desfășurate în timpul ambuscadei s-au făcut conform regulilor de angajament și fără a încălca ordinele primite.
După aceste misiuni, oficiali ai coaliției internaționale din Irak au transmis mulțumiri batalionului român pentru modul în care au îndeplinit sarcinile primite, subliniind nivelul ridicat de profesionalism demonstrat de militarii români în acele momente critice.
Cum a fost prezentată bătălia de la Nassiriya într-un prim reportaj
Recorder a publicat un material intitulat "Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia", în care sunt prezentate declarațiile unor generali italieni ce au condus trupele NATO în orașul Nassiriya, Irak, în 2004. Aceștia susțin că trupele române, conduse de Nicolae Ciucă, nu au fost implicate direct în luptele din oraș, ci au avut rolul de a asigura protecția în zona Suq al Shuyukh, situată în afara Nassiriyei.
„Ei (românii n.r.) făceau o patrulă în afara orașului Nassiriya. Ei nu au intrat în Nassiriya. Poate în cele opt luni jumătate cât am stat în Nassiriya, dacă am auzit că au intrat de două ori doar în patrulă”, susține în reportaj un fost polițist militar.
Ce a spus Nicolae Ciucă despre reportajul prezentat de cei de la Reporter
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că după bătălia de la Nassirya, un general britanic a venit personal să verifice dacă militarii români și-au îndeplinit misiunea. El a criticat vehement reportajul Recorder, menționând că acesta nu a inclus mărturii de la niciun militar din Batalionul 26, considerând materialul „denigrator” pentru activitatea trupelor române. Ciucă a subliniat că a fost alături de oamenii săi în toate misiunile majore și a subliniat că, în operațiile din Afganistan și Irak, și-a condus trupele din fruntea lor, fără a lipsi vreodată din teren.
Nicolae Ciucă a afirmat că bătălia de la Nassirya reprezintă un moment unic în istoria recentă a Armatei Române, fiind pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial când armata a fost implicată într-un conflict în care s-a folosit muniție de război reală. El a subliniat că în acea noapte s-au tras peste 3.500 de cartușe și că militarii au reacționat cu tot armamentul disponibil. Potrivit lui Ciucă, această luptă a fost una de mare intensitate, iar prezența generalului britanic a confirmat îndeplinirea misiunii de către trupele române.
Liderul PNL a mai adăugat că, deși nu a vizionat reportajul Recorder, nu consideră necesar să îl vizioneze, având în vedere că acesta omite contribuțiile și eforturile reale ale Batalionului 26. El a insistat asupra faptului că, în ciuda lipsei de acuratețe a materialului, el și colegii săi au fost acolo, și-au îndeplinit datoria și nu au pretins vreodată că au realizat ceva ieșit din comun.