Noi detalii în cazul de la Crevedia. Ce a declanșat explozia

Noi detalii în cazul de la Crevedia. Ce a declanșat explozia

Cazul Crevedia se apropie de final, după ce acum jumătate de an au murit șase persoane în urma unei explozii. Experții au dezvăluit acum care a fost cauza incendiului.

Raportul preliminar al INSEMEX privind explozia din Crevedia, survenită acum jumătate de an și în urma căreia au decedat șase persoane, a fost obținut de Digi24. Conform experților, cauza incendiului a fost o acumulare de gaze.

Ce a provocat explozia de la Crevedia

Sursele Digi24 au indicat că Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă a finalizat o parte din expertiză. Raportul preliminar arată că deasupra stației GPL din Crevedia s-a format un nor de gaze de aproximativ 40 de metri. Explozia ar fi putut fi provocată de o scânteie, o sursă de foc sau chiar de o țigară aprinsă.

Anchetele continuă

Se efectuează în continuare verificări, iar mai multe anchete sunt în desfășurare, inclusiv una la Parchetul General. Cei doi patroni ai stației GPL, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, sunt vizați de această anchetă și au fost plasați sub măsura arestului la domiciliu. Digi24 a discutat cu Ionuț Doldurea și cu avocatul său sâmbătă dimineață, iar cei doi au afirmat că nu au fost informați despre existența acestui raport și, prin urmare, nu pot face comentarii. În urma exploziei de la finalul lunii august, anul trecut, șase persoane au pierit, iar alte 50 au fost grav rănite și transportate la spital.

Ce s-a întâmplat în tragedia de la Crevedia

În seara zilei de 26 august 2023 au avut loc trei explozii la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița. Potrivit declarațiilor preliminare ale procurorului general, Alex Florența, prezentate a doua zi după eveniment, desfășurarea evenimentelor a fost următoarea: la ora 8:30, două cisterne se aflau la stația GPL. În jurul orei 18:00 a sosit o a treia cisternă, care, se presupune, a întâmpinat probleme la una dintre roți, astfel că gazul petrolier lichefiat a fost transferat într-o altă cisternă.

În circumstanțe neclarificate, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Un angajat a observat acest lucru, a instruit cei patru angajați nepalezi să iasă și să oprească traficul, în timp ce cei doi șoferi încercau să stingă flăcările.

În scurt timp a avut loc prima explozie, iar în intervalul de aproximativ o oră au ajuns la fața locului diferite echipe de intervenție. Apoi a urmat a doua explozie, cea mai puternică, care a rănit pompierii care interveniseră.

Expertul bulgar Svetoslav Bencev a afirmat că procedura de transfer a gazului lichefiat dintr-o cisternă în alta este interzisă din cauza riscului de explozie, aceasta fiind cauza imediată care a generat seria de explozii.

Ne puteți urmări și pe Google News