Noi date șoc în cazul lui Baranga! Este sfidător de când nu i-au mai fost verificate actele

Apar noi detalii surprinzătoare în dosarul fostului șef de la Oficiul de Spălare a Banilor, Laurențiu Baranga. Ultima dată când i-au fost verificate documentele pentru angajare a fost atunci când s-a angajat la ORNISS, și de atunci a trecut ceva vreme.

În anul 2009, Laurențiu Baranga a dus la angajare doar niște copii legalizate după diplomele de studii, cei de la ORNISS neavând interesul să vadă aceste diplome în original. De atunci, nimeni nu l-a mai deranjat cu vreo verificare a actelor, în afară de procurori.

Cei care au descoperit, totuși, în 2016, că diplomele lui Laurențiu Baranga sunt false, sunt procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Aceștia au întocmit un dosar record, cu 2.000 de diplome de bacalaureat falsificate, printre care și cea a domnului Baranga.

În ciuda acestui fapt, Baranga a ocupat funcția de conducere a Oficiului se Spălare a Banilor.

ORNISS dezminte vreo legătură

Pe de altă parte, cei de la ORNISS spun că nu au mai colaborat cu acesta încă din data de 2016, Baranga trecându-și în mod fals în CV faptul că este adjunctul șefului ORNISS.

„Practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurențiu nu a mai avut nicio legătură cu ORNISS. În perioada în care domnul Baranga Laurențiu a activat în cadrul ORNISS nu a îndeplinit niciodată și sub nicio formă, calitatea de adjunct al conducătorului instituției”, au transmis reprezentanții ORNISS, potrivit Mediafax.

Reținut pentru 24 de ore

Laurențiu Baranga a fost reținut, sâmbătă, pentru 24 de ore la capătul unor audieri care au ținut ore în șir la locuința sa din Râmnicu Vâlcea. El a demisionat joi, iar demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, au anunțat reprezentanții Poliției Române.

Prejudiciu de peste 640.000 lei

Polițiștii precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată, respectiv Laurențiu Baranga, a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Sursa: Antena 3