Noi criterii de calcul pentru polița RCA. Companiile de asigurări auto au anunțat modificări de prețuri la polițele de asigurare. Mai exact, au fost introduse noi criterii în modul de calculare a tarifelor, care cuprind zona de reședință a șoferului, vârsta șoferului şi tipul de mașină.
Noi criterii de calcul pentru polița RCA. În urma acestor modificări vor fi afectați mai mulţi șoferi. Partea bună este că șoferii cu vârstă mai mare 40 de ani beneficiază de 30% reducere, dacă mașinile pe care le dețin au un motor mai mic de 1,6 l.
Firmele de asigurări au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru RCA oferite șoferilor din București și județul Ilfov, unde se subscriu aproximativ jumătate din primele RCA la nivel național.
Ce se întâmplă în cazul șoferilor cu vârste de până în 30 de ani
Se remarcă scăderi notabile în cazul majorității categoriilor de șoferi, dar și creșteri masive în situația unora dintre categorii, mai ales cea a tinerilor cu vârsta sub 30 de ani și a șoferilor care conduc mașini dotate cu motoare cu capacitate cilindrică mare.
Mai exact, în cazul șoferilor cu vârste de până în 30 de ani, operatorii de asigurări auto RCA au crescut prețurile chiar și cu 250% sau mai mult. Pentru mașinile cu motoare mai mari de 2 l respectiv 2,5 l, șoferii vor plăti mai mult cu 20%.
Motivul modificării prețurilor constă în intrarea recentă în vigoarea a unei norme ASF care a produs cele mai importante modificări din istoria legii RCA.
Un alt criteriu: zona în care este înmatriculată mașina
Firmele de asigurări nu mai sunt obligate să își calculează prețurile strict în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, ci pot utiliza și alte criterii. Unul dintre aceste criterii: zona în care este înmatriculată mașina, mai precis daunalitatea din zona respectivă.
Asiguratorii, atunci când stabilesc prețurile pentru polițele RCA iau în considerare în primul rând vârsta șoferului. Potrivit datelor, tinerii sub 30 de ani sunt autorii a celor mai multe tamponări. Altfel spus, cu cât ai în istoric mai multe evenimente cu atât vei fi nevoit să plătești mai mult pentru asigurarea obligatorie.
Șoferii care au reședința în zonele cu risc mare de accident plătesc mai mult
În cel de-al doilea caz și anume capacitatea cilindircă a mașinii, criteriul după care se calculează prețul asigurării obligatorie este similiar cu cel al vârstei, în sensul că, statisticele indică faptul că șoferii care conduc mașini puternice, de peste 2000 de cmc, provoacă accidente mai severe. Iar conducătorii auto care au mașinile înmatriculate în județele cu risc mare de accident vor plăti mai mult decât cei aflați în județele cu o rată a anualității mai mică.
Mai exact, șoferii vor fi ”penalizați” sau ”premiați”, în funcție de zona unde conduc, pe baza principiului asemănător celui din sistemul bonus/malus, cu mențiunea că diferența va consta în regiunea geografică unde își are reședința conducătorul auto.
Important! Utilizarea directă a aplicațiilor firmelor de asigurări scad preţul poliței cu 10%
Noua reglementare permite afișarea unor prețuri diferite pentru o poliță RCA, în funcție de cheltuielile de distribuție. Evident, cu cât cheltuiala este mai mică, cu atât și prețul este mai mici. Această prevedere își face deja efectul, în condițiile în care se poate observa că prețurile afișate direct pe aplicațiile firmelor de asigurare sunt uneori cu până la 10% mai mici decât cele din calculatoarele brokerilor.
În curând, pe piață vor fi disponibile nu doar mai multe aplicații prin care clienții își vor putea cumpăra RCA online direct de la asigurător (acestea există deja în unele cazuri), dar și comparatoare de preț care vor afișa tarifele tuturor asigurătorilor, cel mai probabil cu un cost de distribuție semnificativ mai mic decât cel perceput de brokeri, deci la prețuri finale mai mici. Un astfel de comparator există și în planurile Biroului Asigurătorilor Auto din România(BAAR), informează economica.net.