Noi creșteri de salarii pentru bugetari, în România

Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Salarii mai mari pentru o nouă categorie de bugetari. Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune a aprobat marți majorarea salariilor tuturor angajaților din radioul public. Aceștia vor primi mai mulți bani de pe 20 decembrie.

Salarii mai mari pentru acești bugetari

„Luând în considerare suma bugetului previzionat pentru 2025, prin Legea Bugetului de Stat a anului 2024, la propunerea managementului executiv, Consiliul de Administrație a aprobat, marți, acordarea unei creșteri salariale în valoarea de 1.000 de lei brut pentru toți angajații, începând din 20 decembrie 2024”, a precizează în mesaj.

Salarii. Sursa Foto: Pixabay

Salariile au crescut în ultimii doi ani

Salariile jurnaliştilor cu venituri medii şi mici de la Radio România au crescut cu 38% în ultimii doi ani, a declarat Răzvan Ioan Dincă, preşedintele postului public de radio, la sfârșitul lunii septembrie.

„De la începutul mandatului meu şi până în prezent, cu susţinerea deplină a Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive, cărora le mulţumesc, am identificat soluţii atât pentru buna funcţionare a SRR, cât şi pentru reaşezări salariale, în principal pentru funcţiile de execuţie”, a spus şeful radioului public.

Bani/ Sursa foto Dreamstime

„Spre exemplu, în cazul reporterilor cu studii superioare majorarea salarială a fost de la 3.825 de lei (ianuarie 2022) la 5.850 (septembrie 2024). Pentru realizatori, creşterea a fost de la 4.310 (ianuarie 2022) la 6.377 (septembrie 2024). Acestor sume li se adaugă sporul de vechime (în medie de 20%) şi tichetele de masă”, a precizat Dincă.

Modificări majore pentru bugetari

Noua lege a salarizării unice vine cu modificări majore pentru bugetari. Actul normativ va intra în vigoare în același timp pentru toate categoriile profesionale, și urmărește eliminarea uno posibilele dezechilibre salariale din sistemul public. Viitoare lege își mai propune corelarea salariilor cu performanțele angajaților și plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază.

Deja s-a pus în dezbatere la Ministerul de Finanțe, iar intrarea în vigoare a noii legi a salarizării este condiționată de reducerea deficitului bugetar sub 5% din PIB. Implementarea creșterilor salariale prevăzute în viitoarea lege va fi realizată „în funcție de spațiul fiscal disponibil și de traiectoria de ajustare a deficitului bugetar în perioada de prognoză 2025-2031”.

Adică, creșterile salariale vor fi implementate gradual, în funcție de posibilitățile bugetare, având în vedere că Guvernul își propune reducerea ponderii cheltuielilor de personal în PIB cu aproximativ 1% pe parcursul perioadei 2025-2031.