Circa 116.000 de ucraineni refugiați se află, în prezent, în Republica Moldova. Dintre aceștia aproximativ 45.000 sunt copii, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Migrație. Copiii refugiați din Ucraina și cei de origine ucraineană din Republica Moldova vor studia în limba maternă, la o instituție de învățământ din Bălți.
Ministerul Educației de la Chișinău (MEC) anunță că, din 1 septembrie 2025, la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din acest municipiu, vor fi deschise clase cu predare în limba ucraineană, cu studierea obligatorie a limbii române. Astfel, dreptul la studii în limba maternă al copiilor ucraineni refugiați în Republica Moldova, este asigurat!
Elevii vor învăța în limbile ucraineană și română
Pentru a pune la punct procesul de pregătire a condițiilor de studii pentru copiii ucraineni, MEC a organizat, recent, o întrunire a factorilor responsabili. Au participat reprezentanți ai Direcției Învățământ, Tineret și Sport din Bălți, Serviciului de Asistență Psihopedagogică, Universității de Stat „Alecu Russo”, Agenției ONU pentru Refugiați, Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova și ai Centrului de Caritate pentru Refugiați, anunță autoritățile.
Clasele primare cu predare în limba ucraineană vor fi organizate după modelul celor de la Gimnaziul „Taras Șevcenco” din Chișinău, unde de la 1 septembrie curent, studiază 211 copii refugiați din Ucraina. Acolo, au fost deschise clase atât la ciclul primar (pentru clasele I-a și a IV-a), cât și la cel gimnazial (clasa a V-a).
La Gimnaziul „Taras Șevcenco”, elevii studiază în limbile ucraineană și română, conform curriculumului național, iar cadrele didactice au fost selectate din rândul pedagogilor refugiați și al celor din Republica Moldova, cunoscătoare de limba ucraineană. Elevii beneficiază de manuale aduse din Ucraina.
Pentru îmbunătățirea competențelor lingvistice, sunt organizate cursuri de instruire, destinate profesorilor și activități culturale pentru elevi.
Incluziunea refugiaților ucraineni în sistemul educațional din Republica Moldova, o prioritate a MEC
„Incluziunea refugiaților ucraineni în sistemul educațional din Republica Moldova este o prioritate a ministerului. Ne-am propus, ca niciun copil să nu rămână în afara școlii”, a spus Ivan Duminica, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice al MEC.
„Prin deschiderea claselor cu predare în limba ucraineană la această școală, vom garanta o educație de calitate pentru toți copiii din Bălți, inclusiv pentru copiii refugiați,” a menționat Sergiu Coceaș, consultant principal în Direcția politici în domeniul învățământului general de la MEC, conform unui comunicat oficial.
280 de copii refugiați ucraineni beneficiază de cursuri gratuite de învățare a limbii române
Conform Radio Europa Liberă, 280 de copii refugiați ucraineni din Republica Moldova beneficiază de cursuri gratuite de studiere a limbii române. Programul este finanțat și organizat de Centrul de Caritate pentru Refugiați, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, împreună cu Primăria Chișinău.
Lecțiile se desfășoară în cinci instituții de învățământ din Chișinău, unde învață și copii refugiați. Orele au loc de două ori pe săptămână, câte 90 de minute, în două grupe de câte 20 de copii, potrivit aceleiași surse.