Noi cheltuieli pentru românii care stau la bloc. Riscă amenzi uriașe dacă nu respectă regulile

Bloc. Sursa foto: arhiva EVZ

Românii care stau la bloc vor fi nevoiți să plătească mai multe taxe, potrivit unei noi legi care ar putea fi promulgată de Klaus Iohannis. Aceștia riscă amenzi uriașe dacă nu respectă legea.

Un proiect de lege ce prevede o schimbare majoră legată de asigurarea obligatorie a locuinţei a trecut de votul decisiv din Camera Deputaților. Dacă va fi promulgată de preşedintele Klaus Ioahnnis, românii vor plăti cu 30% mai mult pentru a nu se alege cu amenzi. Este vorba de asigurarea obligatorie a locuinței contra dezastrelor naturale (PAD).

PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren şi costă maxim 20 de euro (100 de lei) pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro (50 de lei) pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente, pentru care, în cazul în care se produce dezastrul poți primi maxim 20.000 de euro și respectiv 10.000 de euro.

O altă schimbare ar fi creșterea primei de asigurare cu 30%, aceasta ajungând, prin urmare, la 130 de lei. Și clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ. Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului. Românii care nu au poliţă PAD riscă o amendă de 500 de lei, potrivit avocatnet.

Sursa foto; Arhiva EVZ

Cheltuieli mai mari pentru cei care stau la bloc

Și românii care locuiesc la bloc și țin în casă un câine sau o pisică ar putea fi nevoiți să plătească mai mulți bani la întreținere. Aceștia ar mai putea fi obligați să ceară acordul vecinilor dacă vor să aibă un animal de companie în apartament.

Curtea de Apel Timișoara a dat o sentință definitivă care prevede că proprietarii de animale de companie, care locuiesc la bloc, trebuie să ceară și să primească acordul vecinilor. „Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”, au motivat judecătorii, se arată în motivarea judecătorilor de atunci.