Evenimentul Zilei > Justitie > Noi beneficii pentru cei aflați în închisoare. ANP dezbate această decizie
Noi beneficii pentru cei aflați în închisoare. ANP dezbate această decizie

Noi beneficii pentru cei aflați în închisoare. ANP dezbate această decizie

Administrația Națională a Penitenciarelor a prezentat miercuri, 11 noiembrie, în dezbatere publică, Decizia pentru aprobarea modului de calcul şi de respectare a mediei preţurilor în cadrul punctelor comerciale din incinta penitenciarului şi a procedurii privind închirierea spaţiilor din sistemul administraţiei penitenciare.

Potrivit deciziei, prețurile produselor ce se comercializează în magazinele din incinta închisorilor, ar putea să scadă. Decizia a avut loc având în vedere numeroasele sesizări înaintate de  către deținuți cu privire la prețurile produselor comercializate la punctele comerciale organizate la nivelul unităților de detenție, articolele de presă lansate în această perioadă în spațiul public, precum și adresa Avocatului Poporului prin care se solicită identificarea de soluții în vederea stabilirii unor prețuri unitare la nivelul sistemului administrației penitenciare.

Astfel, s-a propus, de către grupul de lucru nominalizat în acest sens, modificarea Deciziei nr. 859/2016, în sensul actualizării listei cu produsele de bază și impunerea unor prețuri unitare la nivelul unei zone geografice.

Care vor fi modificările

S-au avut în vedere următoarele:

  • stabilirea unor prețuri unitare la nivelul unei zone geografice, pentru unele produse alimentare și articole de igienă individuală comercializate în punctele comerciale din incinta unităților penitenciare. În acest scop a fost creată o listă a produselor cu prețuri uniforme la nivelul unei zone geografice, precum și metodologia de stabilire a lor.
  • stabilirea unei comisii, de către directorul unității penitenciare, care urmărește, ori de câte ori există o sesizare, ca nivelul preţurilor produselor comercializate prin punctul comercial, altele decât cele din listele Anexă la caietul de sarcini, să se încadreze în media preţurilor produselor identice din magazinele similare de pe piaţa locală;
  • monitorizarea bilunară, de către comisia stabilită la nivelul unității, a prețurilor din listele Anexă la caietul de sarcini, respectiv Lista produselor cu prețuri uniforme la nivelul unei zone geografice și Lista produselor cu prețuri maximale la nivel local;
  • diferențierea prețurilor produselor din Lista produselor cu prețuri uniforme la nivelul unei zone geografice și Lista produselor cu prețuri maximale la nivel local, prin aplicarea de etichete de culori distincte;
  • Anexa la caietul de sarcini, LISTĂ PRODUSE s-a modificat și s-a înlocuit cu o nouă anexă în cuprinsul căreia se regăsește atât lista produselor cu prețuri uniforme la nivelul unei zone geografice cât și lista produselor cu prețuri maximale la nivel local.

Astfel, lista produselor cu prețuri maximale la nivel local se păstrează în continuare, astfel încât să existe un control al prețurilor practicate în cadrul punctelor comerciale, prin raportarea la magazinele similare de pe piața locală. Elementul de noutate în cadrul acestei liste rezidă în faptul că s-a introdus obligativitatea ca unitatea penitenciară să stabilească nu doar prețurile pe care operatorii economici trebuie să le respecte, ci și produsele pe care aceștia trebuie să le comercializeze la anumite prețuri impuse.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: