Amenzi mari pentru angajații români. Puțini știu de această regulă și o încalcă fără să vrea

Amenzi mari pentru angajații români. Puțini știu de această regulă și o încalcă fără să vrea Angajați.Sursa foto: Dreamstime

Angajații români riscă să primească amenzi mari dacă nu respectă o anumită regulă. Angajatorii sunt nevoiți să rezolve situația și să-i dea afară pe cei care nu țin cont de lege.

Angajații români riscă să primească amenzi mari dacă nu respectă o anumită regulă. Potrivit Legii nr. 167 din data de 7 august 2020, hărțuirea la locul de muncă este o contravenție care se pedepsește. Hărțuirea este o reală problemă și fost nevoie de o reglementare legislativă în acest caz. Salariații sunt nevoiți să se respecte între ei și să nu se jignească. Dacă nu respectă legea, angajatorii îi pot da afară și îi pot raporta la poliție.

În Articolul 1 din Legea 167 se arată că hărțuirea morală se pedepsește cu sancțiuni cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei. Și angajatorii care ignoră aceste probleme pot primi sancțiuni cuprinse între 30.000 și 200.000 de lei.

„Constituie hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

Ne puteți urmări și pe Google News

a) conduită ostilă sau nedorită; b) comentarii verbale; c) acțiuni sau gesturi”, se arată în lege.

Amenzi mari pentru angajații români. Puțini știu de această regulă

Sursa foto Dreamstime

Și angajatorii riscă amenzi mari

Angajatorii nu au dreptul să concedieze victimele hărțuirii. Ei nu au voie nici să le taie din salariu doar pentru că nu acceptă comportamentul urât al colegilor.

„Niciun angajat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă.”

Angajatorul are și obligația de a lua măsuri necesare în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă. Acesta nu are voie să-i îndemne pe salariați să se comportă urât cu ceilalți.

„Angajatul, victimă a hărțuirii morale la locul de muncă, trebuie să dovedească elementele de fapt ale hărțuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, în condițiile legii. Intenția de a prejudicia prin acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă nu trebuie dovedită”, extras din lege, potrivit Cancan.