Nobelul pentru Economie nu îţi aduce o slujbă la Washington

Un reputat economist american a căzut victimă luptei politice dintre Casa Albă şi republicani. CV-ul său impresionant nu a mai contat în procesul de angajare la Rezerva Federală.

Republicanii din Senatul american au reuşit să irite administraţia democrată după ce au respins de trei ori candidatura lui Peter Diamond, câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie în 2010, pentru un post-cheie la Rezerva Federală, pe motiv că acesta nu este competent.

După primul vot negativ dat de senatorii republicani, Casa Albă s-a încăpăţânat să înainteze de încă două ori candidatura lui Diamond pentru unul din cele şapte posturi de guvernator al băncii centrale de la Washington, de fiecare dată lovindu-se de barajul opoziţiei.

Republicanul Richard Shelby, membru al comisiei pentru bănci din Senatul american, a explicat că Diamond, în pofida meritelor sale academice, nu are expertiză în domeniul politicii monetare.

"Are cumva domnul Diamond minima experienţă în acest sector? Nu. Lucrările sale ştiinţifice abordează doar problema pensiilor şi a pieţei muncii", a argumentat republicanul care, alături de alţi nouă colegi de partid, au blocat candidatura lui Diamond în comisia respectivă.

Combaterea şomajului, printre priorităţile Rezervei

Oricât de porniţi ar fi republicanii împotriva candidatului susţinut de preşedintele Barack Obama, legea care reglementează activitatea Rezervei Federale nu le dă întrutotul dreptate. Instituţia trebuie să acţioneze în sensul îndeplinirii a trei obiective majore: o rată a şomajului cât mai mică posibil, preţuri stabile şi rate moderate ale dobânzilor pe termen lung, aminteşte cotidianul francez "Le Monde".

Publicaţia subliniază, de asemenea, că Peter Diamond, alături de alţi doi economişti, a primit Premiul Nobel pentru Economie anul trecut pentru o lucrare în care răspundea detaliat la întrebarea: "Cum influenţează politica economică rata şomajului?".

Un vot politic

Într-un editorial semnat în ziarul "New York Times" la începutul acestei luni, Peter Diamond a anunţat că se retrage din cursa pentru postul vacant în consiliul de administraţie a Rezervei Federale. El explică însă ceea ce pentru mulţi pare un paradox - respingerea nominalizării sale de către republicani, în pofida expertizei sale în economie.

"Deficienţele din procesul de confirmare în funcţie şi polarizarea politică de la Washington, acesta este cel mai simplu răspuns", a declarat Diamond.

Economistul american a demontat apoi, cu argumente, teoria senatorului republican Richard Shelby, potrivit căreia nu există nicio legătură între politica monetară şi piaţa muncii. "Înţelegerea acesteia din urmă este crucială pentru trasarea unei politici monetare eficiente", a explicat Diamond.

"Nu vă faceţi griji pentru mine. În loc să mă angajez la Rezerva Federală, mă voi dedica activităţii de profesor universitare şi numeroaselor oportunităţi care au venit odată cu Premiul Nobel", a mai adăugat economistul, în editorialul din "New York Times". DISCIPOL

Ben Bernanke i-a fost student

Peter Arthur Diamond s-a născut pe 29 aprilie 1940. Este licenţiat în matematică al Universităţii Yale şi doctor în economie al Massachusetts Institute of Technology (MIT). Şi-a început cariera universitară în anii ’60 şi printre studenţii săi s-a numărat şi actualul preşedinte al Rezervei Federale, Ben Bernanke, scrie cotidianul american "New York Times".

Anul trecut, Diamond a împărţit Nobel pentru Economie cu compatriotul său, Dale Mortensen, şi cu britanicul Christopher Pissarides. Cei trei au fost desemnaţi câştigătorii prestigioasei distincţii după ce au elaborat o metodă de analiză a pieţelor din perspectiva dificultăţii de a armoniza cererea şi oferta, în special de pe piaţa muncii.

"De ce există atâţia oameni fără serviciu în timp ce sunt foarte multe oferte de locuri de muncă? În ce mod politica economică influenţează şomajul? Laureaţii din acest an au elaborat o teorie care poate fi utilă pentru a răspunde la aceste întrebări", şi-a explicat, în 2010, alegerea Comitetul Nobel. "Ar trebui să fim îngrijoraţi de cât de distorsionat a devenit procesul de confirmare şi de cât de puţină înţelegere a politicilor monetare există printre cei mandataţi să supravegheze acest sector." PETER DIAMOND, laureat al Premiului Nobel pentru Economie 9,1% era rata şomajului în Statele Unite în luna mai