A început Noaptea Muzeelor. Instituţii publice sau independente s-au deschis publicului avid de cultură sau ...plimbări nocturne.
Zeci de mii de oameni, în toată țară au pornit în marile orașe, în căutare de muzee, galerii de artă și spectacole. Și sunt chiar și comune care participă la eveniment. Un număr de 51 de instituţii publice de cultură sau independente îşi aşteaptă publicul, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor în Bucureşti. O paletă largă de expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, dar şi unele activităţi în mediul online.
Pentru prima dată, cu ocazia Nopţii Muzeelor, Primăria Capitalei s-a deschis publicului larg, într-un eveniment care reuneşte expoziţii legate de istoricul sediului municipalităţii şi al oraşului, precum şi alte experienţe culturale.
Anunțul a fost făcut de Nicușor Dan, care a spus că vor fi trei expoziții, iar clădirea poate fi vizitată între orele 18 și 24.
„O să fie o expoziţie dedicată fostului cartier Uranus, cel de lângă noi de aici, unde s-a demolat şi s-a construit Casa Poporului. O să fie o expoziţie dedicată omului care a construit la începutul secolului XX acest imobil, arhitectul Petre Antonescu şi o să mai fie o expoziţie dedicată muzeului Sim, care era undeva pe lângă bd. Magheru, care a fost demolat. Iar în curtea noastră, pentru că avem şi o curte foarte interesantă, cea unde am depus jurământul acum câteva luni, o să fie actori, actori independenţi care o să recite proză, poezie, legate de oraşul Bucureşti”, a spus primarul Capitalei.
Pentru primăria Capitalei se stă la coadă
Zeci de oameni de toate vârstele au așteptat la coadă pentru a putea vizită primăria Capitalei - clădire de patrimoniu, construită la începutul anilor 1900 - pe vremuri palatul Ministerului Lucrărilor Publice.
Oamenii au putut vizita expoziția “Uranus acum”, despre cartierul cel mai pitoresc al Bucureștiului, demolat în anii ’80, pentru a face loc Casei Poporului.
Cei prezenți s-au arătat dezamăgiți că au avut acces într-o zonă foarte limitată a clădirii istorice.
În Capitală, sunt deschise publicului Arcul de Triumf, de exemplu, biblioteca Centrală Universitară și diferite muzee sau galerii de artă.
La muzeul Antipa, altădată, se formau cozi la Noaptea Muzeelor. Anul acesta, muzeul desfășoară doar activități online, pe Zoom și pe Facebook.
E bine de știut că există deja Muzeul pandemiei, cu Expoziția “identități Fragile”, despre perioada dificilă traversată de toți în ultimul an.
În toată țară vorbim de sute de evenimente, în zeci de localități. Noaptea Muzeelor este un eveniment organizat la nivel european, aflat la ediția cu numărul 17.
Foto: Răzvan Vălcăneanțu