Noaptea Muzeelor a ajuns deja la cea de-a XX-a ediție. Vizitatorii din toată țara vor avea acces în 253 de obiective, 55 în București, 34 în Iași, 22 respectiv 18 în Târgu Mureș și Cluj Napoca.
Noaptea Muzeelor a ajuns la ediția cu numărul XX
Cu toate acestea cele mai importante obiective din țară și din București nu vor fi deschise de Noaptea Muzeelor. Motivul: protestul sindicaliștilor care acuză inechitățile salariale din sistem.
În Capitală, MMB, MNIR, MNAR, MNAC și Muzeul Antipa vor rămâne închise în Noaptea Muzeelor. Muzeul Municipiului București (MMB) a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că nu va participa la eveniment.
În schimb Muzeul Național Grigore Antipa a anunțat că va funcționa în intervalul orar 10:00-20:00. Vizitatorii vor putea face accesul până la ora 19:00. Din motive obiective, Muzeul Național de Istorie a României rămâne închis în Noaptea Muzeelor.
Insituții care au boicotat evenimentul
În Constanța, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Muzeul de Artă Populară şi Muzeul de Artă nu vor participa la program. La fel va proceda și Muzeul Național de Artă Timișoara. „Ediţia 20 trebuia să fie un motiv de sărbătoare şi de celebrare a muzeelor. Din nefericire, foarte multe muzee din toată ţara nu vor participa la eveniment în semn de protest faţă de întârzierile în promulgarea ordonanţei care să reglementeze creşterea cu 20% a angajaţilor din sectorul muzeal.
Dintre oraşele ale căror muzee nu participă la Noaptea Muzeelor 2024 se numără: Baia-Mare, Satu-Mare, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Piatra-Neamţ, Vaslui, Tulcea, Slatina, Târgovişte, Rm. Vâlcea, Brăila, Buzău, Hunedoara”, au anunţat organizatorii.
Premieră de Noaptea Muzeelor
În premieră, în acest an vor participa la programul Noaptea Muzeelor: Filarmonica Banatul din Timişoara, Institutul de Istorie a Religiilor din Bucureşti, Penitenciarul din Târgu Mureş sau Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia
Muzeul Naţional al Ţăranului Român pune la dispoziția vizitatorilor mai multe expoziții de artă populară și contemporană. Muzeul este deschis în intervalul 18:00-23:00. Vizitatorii pot participa la expozițiile:
- „Alexandru Tzigara-Samurcaş – Întemeietorul Muzeului Naţional”,
- „Culorile dezgheţului. Satul basarabean în pictura anilor 1960”,
- „Revendicând pământul”,
- „Sezonierii”, despre viaţa zilnică a sezonierilor români în ţări ale Europei de Vest,
- „Forme şi culori”.
- Primăria deschisă
Primăria deschisă, o expoziție pentru bucureșteni și turiști deopotrivă
Bucureștenii și turiștii sunt așteptați la tururile ghidate ale Primăriei Capitalei. Expoziții sunt organizate atât în interiorul Palatului de pe Bulevardul Regina Elisabeta 47, cât și în curtea interioară. Evenimentul „Primăria deschisă” se desfășoară în intervalul 18:00-24:00.
În acest an de Noaptea Muzeelor se deschide și Muzeul Fotbalului. Pasionații sportului rege vor putea admira tricouri și obiecte care au aparținut unor fotbaliști celebri precum Gică Hagi, Gică Popescu, Maradona sau Ronaldo.
Linie specială STB în Bucureşti
De noaptea muzeelor, Liniile STB vor circula în regim special. Compania municipală a înființat o linie specială care asigură legătura între obiectivele incluse în program. Autobuzele STB vor circula între orele 18:00 - 01:00, pe traseul Piața Presei - Piața Unirii.
Noaptea Muzeelor se sărbătorește anual pe 18 mai. Evenimentul se desfășoară sub patronatul Consiliului Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor.