Ploaia anuală de meteori Draconidele se va vedea în acest an până la 10 octombrie în emisfera nordică. Ploaia de stele va atinge punctul maxim în seara zilei de 8 octombrie. Stelele căzătoare vor apărea ca dungi de lumină pe cerul de seară.
Draconidele vor atinge punctul maxim pe 8 octombrie
Ploile de meteori au loc atunci când Pământul trece prin resturile unei comete sau ale unui asteroid. Resturile, de obicei bucăți de rocă sau gheață, lovesc atmosfera Pământului și ard din cauza frecării, trimițând dungi luminoase pe cerul nopții. În 2024 numărul „stelelor căzătoare” ar putea fi de cinci ori mai mică. Cu toate acestea, cerul va fi destul de întunecat și priveliștea va fi impresionantă.
Cercetătorii au spus că meteorii din ploaia Draconidelor provin din constelația Dragonul, care în latină se numește Draco. Dragonul este o constelație foarte mare de pe cerul nordului îndepărtat, care poate fi observată cel mai bine în această perioadă a anului, sub forma unei cozi de șarpe în zig-zag. Mai precis, formează, vag, litera Z deasupra Carului Mare, pe cerul din nord – nord-vest. Dragonul include Ochi de Pisică și galaxia Tadpole.
Cum poți să vezi Draconidele
Draconidele se vor vedea cel mai bine seara, când constelația Draco (Dragonul) este sus pe cerul nordic. Caută un loc cât mai întunecat și lasă-ți ochii aproximativ 15 minute să se adapteze la întuneric. Ploaia va fi vizibilă cu ochiul liber dacă alegi locul potrivit. Poți să iei cu tine și un binoclu, dacă vrei să vezi mai bine.
Când va fi următoarea ploaie de stele
Următoarea ploie de stele își va face simțită prezența în curând. Orionidele sunt programate să ne încânte cerul pe 21 și 22 octombrie. Ploaia de meteori Orionide este cauzată de praful și resturile lăsate în sistemul solar interior de cometa Halley (1P/Halley), care a traversat ultima dată sistemul solar interior în 1986 și va reveni în 2061. În prezent aceasta se află în constelația Hydra, potrivit BBC.