Galaxia este întotdeauna vizibilă, dar poluarea luminoasă și strălucirea lunii o blochează adesea din vedere. Calea Lactee este vizibilă în fiecare noapte, dar majoritatea oamenilor nu au văzut-o niciodată.
Galaxia noastră apare ca o pleiadă liniară de stele care străjuiesc cerul sudic. Poluarea luminoasă provenită de la autostrăzi, orașe și de la luna însăși exclude adesea acest spectacol strălucitor. Cu toate acestea, privitorii din emisfera nordică pot avea o imagine clară în iulie și august fără a folosi un telescop.
Calea Lactee și spectacolul de lumini
Cel mai bun moment pentru a vedea Calea Lactee se apropie cu pași repezi, inclusiv câteva oportunități în această săptămână. Regula numărul unu: ajungeți într-o locație cu cer întunecat. Mai simplu spus, aceasta înseamnă o zonă bine protejată de poluarea luminoasă, situată departe de autostrăzile aglomerate și de orizonturile orașelor. Deșertul Anza Borrego din California și Parcul Național Joshua Tree sunt doar două exemple de parcuri care își vor oferi acel decor întunecat.
În plus față de locație, este important să țineți cont de cantitatea de lumină lunară, care poate copleși stelele galaxiei. Astfel, privitorii au la dispoziție aproximativ 10 zile de vizionare ideală pe lună în timpul verii, toate în jurul Lunii noi. În timpul Lunii pline, vedem fața corpului ceresc care este luminată de Soare. Luna nouă este opusul, partea în care Soarele nu strălucește
Din acest motiv, faza de Lună nouă este considerată cel mai bun moment pentru observarea obiectelor cerești, de la stele la galaxii întregi.
Fenomen vizibil din martie până în septembrie
Calea Lactee este vizibilă din martie până în septembrie în emisfera nordică și din februarie până în octombrie sub ecuator. În general, poate fi văzută dimineața devreme din martie până în iunie și seara din iulie până la începutul lunii octombrie. Cu toate acestea, este dificil să se distingă o oră exactă, deoarece apusul și răsăritul soarelui se schimbă în funcție de sezon.
După solstițiul de iarnă, de exemplu, nopțile vor deveni progresiv mai lungi în primăvară. Solstițiul de vară, care are loc la sfârșitul lunii iunie, aduce mai multă lumină naturală și nopți mai scurte. Ca regulă generală, cel mai bun moment pentru a vedea Calea Lactee este aproximativ o săptămână între sfârșitul unei luni și începutul lunii următoare. O oportunitate va veni la sfârșitul lunii iulie, începând cu 28 iulie și până la 7 august. După aceea, următoarea fereastră va fi de la 26 august la 6 septembrie; apoi de la 24 septembrie la 5 octombrie, și așa mai departe.
Constelațiile din Calea Lactee includ Perseus, Cassiopeia, Aquila și Scorpius. Observatorii din emisfera sudică pot vedea, de asemenea, Norma, Circinus, Crux și Carina. Observatorii de stele începători pot profita de aplicații mobile precum Night Sky, care oferă o simulare a obiectelor cerești în funcție de locația utilizatorului.
Cele mai bune locații pentru a vedea Calea Lactee
Iată care sunt cele mai bune 10 locații pentru a vedea Calea Lactee:
- Parcul Național Death Valley - California
- Parcul Național Arches - Utah
- Monumentul național Vermillion Cliffs - Arizona
- Samuel H. Boardman Scenic Corridor - Oregon
- Parcul Național Acadia - Maine
- Parcul Tribal Navajo Monument Valley - Arizona
- Munții Adirondack - New York
- Canionul Waimea - Kauai, Hawaii
- Bisti Badlands - New Mexico
- Pădurea străveche de pini Bristlecone - California
- Parcul Național Cairngorms (Tomintoul și Glenlivet - Cairngorms) - Scoția
- Parcul Național North York Moors - nord-estul Angliei
- Parcul Național Yorkshire Dales - nord-estul Angliei
- Parcul Național Northumberland (cu Kielder Water și Forest Park) - nord-estul Angliei
- Parcul Național Lake District - nord-vestul Angliei
- Parcul Național Snowdonia - Țara Galilor
- Valea Elan - Țara Galilor, conform The Sun .