O noapte furtunoasă tulbură CSM

O noapte furtunoasă tulbură CSM

Un judecător CSM a dezvăluit că în noaptea de 27 spre 28 septembrie a avut loc o răsturnare de situație în privința legilor justiției. În paralel, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reclamat-o ieri, la Inspecția Judiciară, pe șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, pe care o acuză de apartenența la „o grupare de putere ilegitimă”

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ, pe 28 septembrie, cu 10 voturi la 8, propunerile ministrul Justiției, Tudorel Toader, de modificare a legilor justiției. Unul dintre membrii CSM, judecătoarea Evelina Oprina, a afirmat miercuri seară, la TVR 1, că într-o discuție informală care a avut loc în ziua de dinaintea votului între toți membrii CSM, s-ar fi hotărât în unanimitate ca pachetul legislativ să primească aviz consultativ favorabil, cu observații, dar că până dimineață, majoritatea membrilor CSM și-au schimbat opțiunea.

„Până în preziua avizului negativ, am lucrat până târziu şi a existat unanimitate pe propunerile pachetului de Legi pe justiţie. Pe majoritatea propunerilor transmise de Tudorel Toader a existat unanimitate, cu observaţii. Eram cu toţii convinşi că votul era unul favorabil, cu observaţii. Nu ştiu ce s-a întâmplat peste noapte. Am fost surprinsă de acest vot negativ care a ieşit peste noapte”, a relatat Oprina la televiziunea publică.

Final anunțat

În urma acestor afirmații, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus ieri că „CSM trebuie să clarifice aceste aspecte şi chiar sunt obligaţi să explice acestă chestiune”. De altfel, Toader a lipsit din ședința CSM din 28 septembrie când proiectele sale au primit aviz negativ, acesta spunând la acea vreme că nu a mers pentru că știa dinainte rezultatul votului. El i-a acuzat atunci membrii CSM că „au intrat în ședință cu poziții exprimate anterior dezbaterii”.

Ședință cu scandal

Plenul CSM a respins, ieri, și propunerile de modificare a legilor justiției elaborate și susținute de parlamentarii din coaliția de guvernare PSD-ALDE. „O dezbatere cu final știut. Personal eram convins că finalul va fi același”, a declarat ieri, după vot, ministrul Justiției, Tudorel Toader. Înainte de ședință, președintele CSM, Mariana Ghena, spunea că un eventual aviz negativ nu ar însemna blocarea comunicării cu Parlamentul pe această temă. DNA și DIICOT au cerut respingerea modificărilor la legile justiției, iar ședința CSM nu a fost lipsită de tensiuni. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a afirmat în timpul dezbaterilor că a aflat din presă că oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat alte propuneri legislative legate de modificarea legilor Justiţiei. „Îmi pun următoarea întrebare: Suntem siguri asupra căror legi suntem noi chemaţi astăzi să ne dăm avizul?”, a zis ea.

În replică, ministrul Justiţiei, cel care a prezentat zilele trecute, la Bruxelles, legile justiției, i-a răspuns acestuia ironic: „Discuţii în spaţiul public sunt multe, chiar şi cea pe care astăzi o purtăm aici în condiţiile în care publicitatea este asigurată”.

Corespondență explozivă pe forumul judecătorilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut, ieri, într-o sesizare adresată Inspecţiei Judiciare, să evalueze afirmațiile făcute de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, pe un forum al judecătorilor, despre proiectele de lege pe tema Justiţiei.

„Vă solicit o evaluare în cadrul Inspecţiei Judiciare, a opiniilor exprimate public la data de 28 octombrie 2017 de către doamna judecător Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, referitoare la proiectele de lege pe tema Justiţiei. Cu această ocazie, Cristina Tarcea a afirmat: «​Avem nevoie de voi toţi. Lumea trebuie să ştie că desistarea din partea Ministerului Justiţiei este o monstruozitate, dinainte plănuită. Nu trebuie să permitem intrarea în discuţii generale sau, şi mai rău, pe fond. Asta nu presupune ca ei să facă tot ce vor, iar noi să tăcem. ÎCCJ a fost mereu alături de voi!!! Important e să fim uniţi!!! şi, credeţi-mă, am nevoie mai mult ca niciodată de dvs», a scris Tăriceanu în sesizare.

El a apreciat că, prin opiniile exprimate, șefa ÎCCJ „se îndepărtează de la statutul de magistrat”, adoptă o atitudine politică „incompatibilă cu poziţia sa de reprezentant al puterii judecătoreşti” și „îşi asumă deliberat poziţia de aderenţă la o grupare de putere ilegitimă”.

„Domnia sa incită judecătorii la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi ameninţă Parlamentul extrem de transparent. Prin această atitudine, doamna Cristina Tarcea exercită presiuni asupra membrilor Parlamentului pentru a-i timora cu ameninţarea voalată că ar putea să intre într-un malaxor procedural prin metode de represiune penală a căror eficienţă a fost deja verificată”, se mai arată în textul sesizării

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre