Intenţia plutea în aer, dar Downing Street a considerat-o mult timp o glumă, fiindcă sondajele rezultau cu un "NU" la independenţa Scoţiei, în faţa celor care spuneai "DA", fiindcă în 2014 deja "independentiştii" pierduseră cu 55 la 45 %, un prim referendum privind secesiunea de Regat. ''Dar datele problemei s-au schimbat'', spune premierul Sturgeon. '' Acum doi ani şi jumătate nu ştiam că a rămâne parte a Regatului Unit ar fi însemnat a ieşi din Uniunea Europeană''. Şi… s-au schimbat sondajele care, pentru prima dată acordă un uşor avantaj pentru "DA".

Liderul "independiştilor" a fixat chiar şi data consultării: între toamna lui 2018 şi primăvara lui 2019. Deci, până în martie 2019, când ar trebui să se încheie negocierile dintre Londra şi Bruxelles asupra ieşirii din UE. ''Vrem să ţinem referendumul într-un moment prielnic, când Londra va termina acordul'', a spus Sturgeon, dar ''înainte de a fi prea târziu''. Se subînţelege: independiştii vor să voteze înainte ca Regatul Unit să fi ieşit formal din UE şi să dea dreptul Scoţiei de a rămâne parte a UE, chiar dacă restul Regatului se grăbeşte să iasă. Scoţienii îşi apără prim-ministrul de vocile Londrei, foarte vocale, fiind hotărâţi să nu asculte indicaţiile dinspre Londra.

Acum, totodată, cu chestiunea scoţiană, se profilează cu claritate preţul exorbitant pe care Regatul Unit l-ar putea plăti pentru Brexit: destrămarea britanică. Dacă asta se va întâmpla, se poate paria cum vor fi amintiţi în cărţile de istorie Nigel Farage, primul care s-a bătut pentru a lăsa UE, David Cameron care a lansat referendumul de ieşire şi Theresa May, care vrea să ducă la bun sfârşit Brexitul. Distrugătorii a trei secole de unitate naţională. Fără să mai punem la socoteală că Scoţiei i s-ar putea alătura Irlanda de Nord, altă regiune care a votat cu mare majoritate pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie trecut.

Deci: Good-bye Great Britain! Hello Little England!