Ministrul IMM-urilor le cere instituţiilor de creditare să fie mai indulgente cu firmele prin reeşalonări şi dobânzi mai mici.
Este timpul ca băncile din România să coboare din lumea virtuală în cea reală şi să fie mai indulgente cu firmele lovite de criză, le-a recomandat instituţiilor de creditare Constantin Niţă, ministrul IMM-urilor. El a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă organizată în deschiderea săptămânii europene a IMM-urilor, că „sunt foarte multe IMM-uri care au probleme de finanţare în această perioadă, iar băncile le tratează cu superficialitate, de parcă nu ar trăi în România”. În opinia ministrului de resort, băncile trebuie să discute cu IMM- urile şi să fie mai flexibile în reeşalonarea datoriilor şi în scăderea dobânzilor, în special după contractarea împrumutului extern de către Guvernul României. La rândul său, premierul Emil Boc a spus că este conştient că nu toate deciziile adoptate de guvern au fost receptate pozitiv, urmând să fie introduse noi măsuri: mai puţine taxe şi neimpozitarea profitului reinvestit. Finanţări pentru firme
Tot ieri, au fost lansate cele şase programe de finanţare de la bugetul de stat pentru întreprinzătorii mici şi mijlocii din acest an. Cu o sumă totală de 17,5 milioane de lei, banii vor fi suficienţi pen tru circa 550 de proiecte ale firmelor din diverse domenii: meşteşuguri, tran s ferul afacerilor, instruire, vânzări etc.
De asemenea, Ministerul pentru IMM a lansat Ghidurile Solicitantului pentru a doua tranşă de fonduri europene pentru IMM-uri, în valoare de 196 de milioane de euro.
O altă noutate anunţată ieri este portalul pentru comerţul exterior. Astfel, pe site-ul www.portaldecomert.ro, firmele pot găsi detalii referitoare la statele unde vor să-şi promoveze produsele sau serviciile, precum şi oportunităţi de afaceri.
DECIZIE Dobânzile la credite ar putea scădea
Banca Naţională Română a decis ieri, reducerea dobânzii de politică monetară de la 10% pe an la 9,5%. Aceasta va fi efectivă de astăzi. Legat de această mişcare a băncii centrale, analiştii cred că ar putea influenţa băncile din piaţă pentru a reduce şi ele dobânzile la credite. Cu toate acestea, decizia BNR este oarecum fără efect atâta timp cât creditarea nu va reveni la un nivel cât de cât normal, spun surse bancare. Cu toate acestea o scădere rezervelor minime obligatorii (RMO) era mai avantajoasă pentru piaţă. Totodată, banca naţională a mai hotărât menţinerea nivelului ratei RMO aplicabile pasivelor atât în lei, cât şi în valută pentru instituţiile de credit.
„Reamintim că potrivit deciziei Consiliului de Administraţie al BNR din 31 martie 2009, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani va fi zero”, se mai anunţa în comunicatul băncii centrale. (Paul Barbu)