Autoritățile din Republica Moldova dau asigurări că pe teritoriul țării Nistrul nu va seca în următoarea perioadă.
Nistrul nu este în pericol, în Republica Moldova
Precizările Ministerului Mediului și ale Agenției „Apele Moldovei” vin după ce o femeie din satul Braga, care se află pe malul opus localității Hotin, a publicat o filmare cu albia secată a râului Nistru. „Este înfiorător. Am trăit o viață, dar n-am văzut așa ceva”, spune femeia care a publica filmarea.
În înregistrarea video se vede cum Nistrul este secat, iar în albia sa au apărut crăpături mari în pământ.
Ce spune ministerul Mediului
Dar autoritățile de la Chișinău spun că este vorba despre o situație locală, cauzată pe de o parte de volumele mici de precipitații, și pe de alta pe decizii umane cu privire la deversări din lacul de acumulare Nistrean, în Ucraina.
„Referitor la imaginile apărute în spațiul public, care arată fluviul Nistru filmat în zona orașului Hotin, Ucraina, Ministerul Mediului și Agenția „Apele Moldovei” anunță că Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice”, au anunțat autoritățile de la Chișinău.
„Scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean ce asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației cât și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice”, se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Mediului și Agenția „Apele Moldovei”.
Ce se întâmplă cu Nistrul la Hotin
„Situația prezentată în imaginile video s-a creat din cauza deversărilor din lacul de acumulare Nistrean în perioada aprilie-mai, a debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune”, se mai arată în document.
„Pe acest subiect Agenția „Apele Moldovei” este permanent în contact cu instituțiile de resort din Ucraina”, se încheie comunicarea autorităților din Republica Moldova.