Editura Evenimentul si Capital

Nişte „băieţi deştepţi” au fost împroprietăriţi cu pământul de sub staţiunea Rânca şi Transalpina

Autor: | | 3 Comentarii | 11269 Vizualizari

Asociaţia Obştea Banca Gilortul Novaci a pus stăpânire şi pe terenul pe care se află o unitate militară şi Institutul Naţional de Cercetări Pedologice. A fost sesizată DNA.

Plecând de la reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de gol alpin şi teren forestier, autorităţile locale din Gorj au pus în posesie o asociaţie pe o suprafaţă de 70 de hectare de intravilan din staţiunea Rânca, aparţinând domeniului public al oraşului Novaci. Terenul din Rânca este concesionat, pe el aflându-se case, pensiuni etc.

La asta se adaugă faptul că asociaţia „Obştea Banca Gilortul Novaci” nu a produs, potrivit unei sentinţe a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 20 februarie 2008, „nicio dovadă certă prin care să probeze calitatea sa de succesoare a Băncii Gilortul Novaci”.

Mai mult, în aceeaşi sentinţă, Înalta Curte precizează: „Nu rezultă că înscrierea Obştii Banca Gilortul Novaci în registrul special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor s-a făcut în considerarea calităţii de continuatoare a fostei Bănci Populare Gilortul”, iar „(Obştea - n. red.) este o entitate nou creată ca asociaţie nonprofit”.

Tata şi fiul

Terenul, care este proprietatea statului şi se află în domeniul public al oraşului Novaci, a fost concesionat unor persoane fizice şi juridice începând din anul 1992, iar aproximativ 18 hectare sunt în administrarea UM 02517 şi Institului Naţional de Pedologie (ICPA Bucureşti). Pe o bună parte pentru care s-a făcut reconstituirea se află şi DN 67 C – Transalpina.

Printr-o sentinţă discutabilă, deoarece reclamanta Romsilva a fost reprezentată în proces de fiul reprezentantului recurentei Obştea Banca Gilortul, a Judecătoriei Novaci, Obştii i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru 77,61 ha gol alpin şi 2,61 teren forestier. În baza acestei sentinţe, în urma unor acţiuni întortocheate s-a emis titlul de proprietate.

De menţionat că în sentinţă nu se face vreo referire la terenul intravilan din Rânca ce face obiectul contractelor de concesiune.

Concesionarii vor deveni chiriaşi

În prezent, Obştea a încheiat mai multe contracte de închiriere cu cei care au concesionat terenurile de la primărie şi a promovat în jur de 30 de acţiuni în instanţă având ca obiect „pretenţii”, solicitând diverse sume pentru lipsire de folosinţă de la concesionarii care refuză să-i plătească chirie. În paralel, a chemat în judecată doar oraşul Novaci, în calitate de pârât, solicitând de fapt rectificarea cărţilor funciare ale concesionarilor, fără ca aceştia să fie înştiinţaţi.

Un expert, două expertize

În dosarul în care s-a dat sentinţa din 2009 au fost întocmite două rapoarte de expertiză, unul judiciar şi altul extrajudiciar, de acelaşi expert, la diferenţă de o săptămână. Cel extrajudiciar prezintă o altă situaţie, contrazicându-l pe cel judiciar, însă dispozitivul sentinţei face referire doar la „raportul de expertiză”, fără să specifice la care se referă.

În sentinţă nu se face referire la terenul aparţinând domeniului public al oraşului Novaci şi nici nu avea cum din moment ce acelaşi judecător, la un interval de doar trei săptămâni, a respins solicitarea unei alte obşti pe motiv că „bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile, imprescriptibile (…) În ceea ce priveşte terenul în litigiu a fost restituit în proprietatea unităţii administrativ teritoriale respective a oraşului Novaci, iar ulterior prin Hotărârea Consiliului Local nr.33 din octombrie 1999 s-a aprobat patrimoniul public al oraşului Novaci”.

Primăria Novaci s-a predat de bunăvoie

Câţiva proprietari de imobile construite pe terenurile concesionate legal în Rânca, dar şi ICPA Bucureşti şi Cooperative Consumcoop Novaci, încearcă să stopeze retrocedarea, înaintând cerere de intervenţie în dosarul nr.501/267/2016 prin care Obştea cere să fie înscrisă în căr- ţile funciare în locul concesionarilor, dar şi al oraşului Novaci şi să transforme golul alpin şi terenul forestier în teren intravilan, care este ocupat de curţi şi construcţii intabulate în Cartea Funciară. Ciudat este că oraşul Novaci, reprezentat de primar, care în dosar are calitatea de pârât, nu a înaintat întâmpinare, fiind astfel decăzut din toate drepturile de apărare. Mai mult, a depus la dosar o adresă în care menţionează că este de acord cu solicitarea Obştei.

Mircea Geoană şi Ilie Morega, daţi de presă în spatele afacerii

Presa locală a sesizat cu ani în urmă că e ceva în neregulă cu toată afacerea. Iată ce scria pandurul.ro pe 13 iulie 2012: „În spatele acestei afaceri cu păduri și goluri alpine se află nimeni altul decât fostul candidat la președinție, Mircea Geoană. Se pare că acesta, cu sprijinul unor oameni politici de la Gorj, s-a folosit de statutul obștii înfiinţate în anul 1903, cât şi de sute de liste de „revendicatori”, morţi cu mulţi ani înainte de „cererile funciare”. Astfel, Geoană, împreună cu Ilie Morega, fost preşedinte PNL Gorj, a devenit membru al Consiliului de Administraţie al Obştii Banca Gilortul Novaci, o asociaţie constituită ilegal, din „cenuşa” unei obşti interbelice.

Istoricul poveştii este următorul: în urmă cu 106 ani, în localitatea gorjeană Novaci a existat Cooperativa Banca Populară Gilortul, care avea „26 de membri şi 72 de lei capital”. Ulterior a mai apărut încă o cooperativă - Sfântul Ioan Botezătorul - care, cu un an înainte de colectivizare, a fuzionat cu prima, rezultând „Obştea Banca Gilortul Novaci”, exact denumirea folosită acum. Potrivit presei, în anul 2005, Mircea Geoană, ajutat de Dan Ilie Morega, solicita Ministerului Justiţiei „dovada disponibilităţii denumirii Obştea Banca Gilortul Novaci” pentru o asociaţie pe care doreau s-o înfiinţeze la nivelul judeţului Gorj.

Reprezentanţii ministerului au acordat imediat denumirea cerută de Geoană, deşi adevărata Obşte (cea rezultată din fuziunea celor două înfiinţate în anii 1903-1907) nu a fost desfiinţată, nici după colectivizare şi nici până în ziua de azi, ea funcţionând legal sub denumirea de SCC ConsumCoop Novaci şi fiind formată, în totalitate, din urma- şii reali ai membrilor fondatori ai Cooperativei B.P. Gilortul”.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: Gorj, Ranca, TrasalpinaStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:41 RĂZBOI total în PSD. Rădulescu aruncă BOMBA! „Dăncilă e cu noi” 14:39 CEx al PSD. FIDELITATE necondiţionată. Dragnea primeşte SPRIJIN IMPORTANT de ultimă oră. News alert 14:39 Din ce TABĂRĂ face parte DĂNCILĂ înaintea CEx al PSD? Anunț de ULTIM moment al premierului 14:12 Indiferent de rezultat, ședința CExN se va sfîrși prost pentru PSD. România lui Cristoiu 14:04 CEx încinge spiritele. SCANDAL de ultimă oră în PSD. „Președintele a fugit cu CHEIA să nu facă ședință!” 13:58 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 13:33 Ce se așteaptă, azi, la ședința PSD. Dăncilă îi înfige cuțitul „Cezarului” Dragnea? 13:11 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:34 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 12:33 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 12:32 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 12:27 Cum se poziționează liderii județeni înainte de CExN PSD 11:32 Liderul PSD TULCEA, Horia Teodorescu, MANDAT ÎN ALB din partea filialei: “Voi decide în CEX cum voi vota” 11:08 O FEMEIE CU GREUTATE în PSD a spus tot ce ştie despre RĂZBOIUL DIN PARTID: „Aseară ne-am întâlnit mai mulţi...” News alert 10:38 SCANDAL în PSD. Un NUME GREU din PARTID dă de pământ cu PUCIȘTII 10:32 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 10:13 CEx al PSD. BOMBĂ DE ULTIMĂ ORĂ! Strategul Dragnea a rezolvat o mare problemă. MESAJUL ESTE CLAR. Breaking news 00:11 TABĂRA Firea PIERDE teren. Un important CONTESTATAR a lui DRAGNEA, MESAJ cu două ÎNȚELESURI 21:46 Firea PIERDE teren în PSD. O întreagă ORGANIZAȚIE de sector TRECE în TABĂRA DRAGNEA. 15:20 A apărut o NOUĂ poză care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII

Articole salvate