Evenimentul Zilei > Vremea > Unde lovesc ninsorile în România! Avertizarea de la ANM, prelungită
Unde lovesc ninsorile în România! Avertizarea de la ANM, prelungită

Unde lovesc ninsorile în România! Avertizarea de la ANM, prelungită

Se pare că vremea se schimbă complet în România. După o perioadă foarte călduroasă, acum ajung și ninsorile în țară.

ANM, Administrația Națională de Meteorologie a emis azi un cod portocaliu de viscol și de ninsori în Carpații Meridionali, dar și un cod galben de vânt și ploi în mai mute județe ale țării.

Cod Portocaliu de ninsori

De asemenea, ambele coduri sunt valabile de luni după-amiază până marți, 5 ianuarie, la ora 8:00. Sunt vizate 13 județe. Potrivit ANM, în perioada 4 ianuarie, ora 18:00- 5 ianuarie, ora 8:00, a fost emis un cod portocaliu de viscol puternic și de ninsori abundente în Carpații Meridionali, la peste 1.700 m altitudine.

Acolo va ninge abundent, iar vântul o să sufle tare, cu rafale de peste 80…110km/h, iar zăpada va fi viscolită și va fi determinată o scădere a vizibilității sub 50 m.

Zona montană, lovită puternic de ninsori

De asemenea, în Carpații Orientali și Meridionali o să ningă în continuare pe parcursul zilei de marți, însă în general slab cantitativ.

ANM a mai emis și un cod galben pentru intervalul 4 ianuarie, ora 14:00-5 ianuarie, ora 8:00. Se vor manifesta ploi abundente, intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ, care vor fi viscolite la altitudini de peste 1.700 m. Visate sunt 13 județe, mai exact Buzău, Prahova, Covasna, Brașov, Dâmbovița, Sibiu, Argeș, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Mehedinți și Caraș-Severin.
În acest interval menționat o să plouă în toată țara, iar în vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei și sudul Banatului se acumulează cantități însemnate de apă care vor depăși local 25… 35 l/mp și izolat 40… 60 l/mp.

La munte se vor manifesta precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1.700 m, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură o să predomine ninsorile, o să se depună strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu rafale, 60… 80 Km/h, va viscoli ninsoarea și va determina scăderea semnificativă a vizibilității.

Și în Carpații Orientali vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 60…80 Km/h, dar și local și temporar, în sudul și în centrul țării, având viteze de 45…55 km/h.

Vremea marți

Vremea va fi închisă în cea mai mare parte a țării. Pe spații extinse vor cădea precipitații, preponderent sub formă de ploaie. Vântul va sufla moderat spre tare în estul Carpaților Meridionali, moderat în sudul Munteniei și slab, cel mult slab până la moderat în alte regiuni.

Valorile termice maxime vor fi cuprinse în general între 3 și 8 grade C în Transilvania și Maramureș, 5-10 grade în Banat și Crișana, 7 -12 grade în Oltenia și Muntenia, 9-14 grade în Dobrogea, 4-9 grade în sudul Moldovei și 1-6 grade în nordul Moldovei, manifestându-se cele mai scăzute valori în zona Obcinelor Bucovinei.