ANAF poate monitoriza și tranzacțiile prin intermediul Revolut sau prin alte aplicații similare. Inspectorii Fiscului au acces la orice tranzacție financiară care se derulează prin conturile bancare. Președintele ANAF, Lucian Heiuș, se laudă că investigatorii săi pot găsi orice.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a subliniat că instituția pe care o conduce poate depista orice tranzacție financiară. Potrivit spuselor sale, inspectorii fiscali pot afla despre absolut toți banii care circulă în conturile noastre, inclusiv de cei încasați prin Revolut sau alte aplicații similare.
„Revolut deja este o bancă. Mai sunt acele platforme de plăți. Orice sumă de bani care se mișcă deja printr-un cont, lasă urme. În momentul în care pui niște bani într-un cont și le-ai dat drumul și ajung în altul, dacă ajungi într-o investigație, se poate găsi orice”, a spus Lucian Heiuș, conform Hotnews.
Potrivit spuselor sale, ANAF poate depista orice tranzacție financiară, inclusiv cele derulate prin platforme mai puțin cunoscute. Faptul că inspectorii Fiscului nu ar putea avea acces la anumite asemenea platforme sau aplicații reprezintă o legendă.
Lucian Heiuș a făcut aceste declarații în contextul controalelor pe care inspectorii ANAF urmează să le demareze la persoanele fizice din România. Acestea vor fi declanșate începând cu 1 iulie. Vor fi vizați, pentru început 215 de români, care vor fi controlați la venituri, cheltuieli, dar și achiziții de mașini și case și alte bunuri. În total, ANAF are în vedere 561.000 de persoane ale căror venituri sunt mult sub cheltuielile pe care le afișează.
Lucian Heiuș îndeamnă românii să folosească cardul
În acest context, președintele ANAF, Lucian Heiuș, recomandă plata cu cardul bancar, chiar dacă sau tocmai pentru că poate fi monitorizată de inspectorii Fiscului. Lucian Heiuș susține că plătind cu cardul, iorice operațiune comercială poate fi fiscalizată și se evită evaziunea fiscală.
„Legea prevede clar, trebuie să bată în casă orice produs pe care îl comercializează şi să ofere bonul celui care face cumpărătura. Mulți nu cer acest bon. Eu recomand şi eu asta fac de foarte mulți ani, plătesc cu cardul şi atunci știu foarte clar că în momentul în care am plătit cu cardul suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a declarat Lucian Heiuş la Digi 24.
Potrivit spuselor sale, evaziunea fiscală în România ajunge la nivelul a 15 miliarde de euro pe an. El a precizat că există diferențe mari între veniturile declarate oficial și cheltuielile angajate de anumite persoane. Iar banii aceștia provin din anumite surse care trebuie identificate.
Șeful ANAF despre casele de marcat
Președintele ANAF a precizat că își dorește ca toate casele de marcat, deținute de toți comercianții din țară să fie logate la serverele ANAF. Până în prezent au fost conectate la sistemul ANAF un număr de aproape 600.000 de case de marcat, dar au mai rămas încă pe atâtea.
„Avem la ora actuală 598.000 de case de marcat care sunt deja logate la serverele ANAF-ului. Cred că sunt în România cam 620.000 de case de marcat. Ne apropiem încet-încet să logăm cam toate casele de marcat. Așteptăm să se termine şi o aplicație care să ne permită să navigăm în aceste case de marcat ca să vedem la ce oră, ce bonuri au bătut, să vedem dacă sunt încasări fluctuante sau continue așa cum ar fi normal”, a mai spus Lucian Heiuş.