Nikki Haley a câștigat primarele republicane în Districtul Columbia. Obține prima victorie împotriva lui Trump

Nikki Haley a câștigat primarele republicane în Districtul Columbia. Obține prima victorie împotriva lui Trump Nikki Haley/ Sursa Foto - Dreamstime

Nikki Haley obține prima victorie în fața lui Donald Trump. A câștigat primarele Partidului Republican în Districtul Columbia. Este prima victorie pentru anul 2024.

Nikki Haley a reușit să se impună în alegerile primare ale Partidului Republican din Districtul Columbia. Marcând astfel prima sa victorie în campania electorală pentru anul 2024. Acest succes al lui Haley vine să oprească, cel puțin pentru moment, seria de victorii consecutive ale lui Donald Trump în competițiile interne ale partidului. Deși se așteaptă ca fostul președinte să acumuleze un număr semnificativ de delegați. Mai ales că urmează Super Tuesday/Super-Marți în această săptămână. Îi trebuie un leac miraculos!

Rezultatele au fost făcute publice duminică seară de către oficialii Partidului Republican din D.C. Associated Press declarând-o pe Haley câștigătoare. Ea a reușit să obțină toți cei 19 delegați disponibili, anunță NBC

Alegerile primare sunt un proces prin care partidele politice din Statele Unite ale Americii selectează candidații oficiali care vor concura pentru funcții electorale în alegerile generale. Ele reprezintă o etapă preliminară în ciclul electoral american, permițând membrilor unui partid să voteze pentru alegerea candidatului preferat din cadrul acelui partid. Aceste alegeri pot fi deschise, semi-deschise, închise sau semi-închise, în funcție de regulile fiecărui stat

Ne puteți urmări și pe Google News

Super Tuesday reprezintă una dintre cele mai importante și semnificative zile din calendarul alegerilor primare din Statele Unite ale Americii. Este ziua în care un număr mare de state americane organizează simultan alegeri primare sau caucusuri pentru a selecta delegații care vor reprezenta candidații la convențiile naționale ale partidelor politice, unde se va decide candidatul oficial al fiecărui partid pentru alegerile prezidențiale. Super Tuesday este crucial pentru că poate schimba dramatic cursul unei campanii electorale, oferind candidaților oportunitatea de a câștiga un număr semnificativ de delegați într-o singură zi.

Cu toate că a avut parte de o serie de înfrângeri inițiale, Nikki Haley a declarat că intenționează să continue cursa electorală. Cel puțin până la încheierea acestei competiții interne. Evitând să menționeze explicit vreo alegere primară în care se consideră favorită. În ciuda pierderii în Carolina de Sud, statul său natal, Haley a insistat asupra ideii că alegătorii merită o alternativă la Trump. O predicție care nu pare confirmată de realitate.

Nikki Haley continuă cursa

Purtătoarea de cuvânt a lui Haley, Olivia Perez-Cubas, a comentat victoria: „Nu este surprinzător că republicanii din apropierea centrului disfuncționalității din Washington îl resping pe Donald Trump și tot haosul său. Este remarcabil că Haley devine prima femeie care câștigă o primară republicană în istorie.” Campania lui Trump a reacționat la victoria lui Haley, oferind felicitări ironice pentru titlul de „Regina Mlaștinii”, acordat de lobbyiștii și insiderii din DC care doresc să mențină status quo-ul actual.

Districtul Columbia este cunoscut pentru orientarea sa puternic democratică, având un număr de aproximativ 23.000 de republicani înregistrați. În alegerile generale din 2020, democratul Joe Biden a câștigat districtul cu 92% din voturi.

Critici dure la adresa lui Trump

Vineri, înainte de a se îndrepta către Carolina de Nord și alte state participante la Super Marți, Haley a organizat un miting în capitala țării. Ea a interacționat cu peste 100 de susținători, evidențiind prezența republicanilor în Washington.

Haley a criticat gestionarea deficitului federal de către Trump în discursul său de campanie. Argumentând că ea poate să împiedice realegerea lui Biden, spre deosebire de Trump. Campania sa a atras în special votanții moderați și independenți. Astfel, un sondaj AP VoteCast relevând că patru din zece susținători ai lui Haley din Carolina de Sud s-au autodescris ca fiind moderați, față de doar 15% dintre susținătorii lui Trump.

În timp ce Trump și-a asigurat victoria într-o primară necontestată în D.C. în 2020, în 2016 a ocupat locul trei, în urma senatorului Marco Rubio și a fostului guvernator John Kasich. Victoriile lui Rubio și ale altor republicani centriști în trecut subliniază diversitatea preferințelor electoratului republican din capitala SUA.