Evenimentul Zilei > Politica > Nicușor Dan, pus la zid de PNL. Acuzații grave îi sunt aduse primarului general. Ce legătură are acesta cu modernizarea Spitalului Municipal
Nicușor Dan, pus la zid de PNL. Acuzații grave îi sunt aduse primarului general. Ce legătură are acesta cu modernizarea Spitalului Municipal

Nicușor Dan, pus la zid de PNL. Acuzații grave îi sunt aduse primarului general. Ce legătură are acesta cu modernizarea Spitalului Municipal

Consilierii Municipali PNL aduc acuzații grave la adresa primarului general al Capitalei. Se pare că edilul blochează modernizarea Spitalului Municipal, refuzând să semneze două certificate de urbanism. Nicușor Dan neagă acuzațiile și susține că „Executivul a dat tot concursul”.

Consilierii generali ai PNL îl pun pe Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, la zid. Aceștia susțin că edilul ar fi de vină pentru întârzierea modernizării Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), cunoscut și ca Spitalul Municipal. În timp ce consilierii susțin că primarul refuză să semneze două certificate de urbanism, acesta din urmă se scuză și susține că „Executivul a dat tot concursul”.

Nicușor Dan susține că Executivul a acordat tot sprijinul proiectului de modernizare a spitalului. De asemenea, edilul precizează că sunt unele elemente nelegale, pentru care nu poate acorda certificat de urbanism.

„Vreau să îmi construiesc o gheretă lângă Spitalul Municipal. (…) Da, eu nu vreau să…, nu vreau să cred ce aud. Adică toate criticile acestea la adresa Executivului, care a dat tot concursul pentru proiectul ăsta, spunându-vă unde sunt elementele de nelegalitate. Și acum opt luni, când nu m-am văzut cu domnul director, când au venit reprezentanții spitalului la Direcția Urbanism, li s-a spus care sunt problemele. N-au mai avansat cu nimic, de atunci. Și acum, de când subiectul a reapărut, acum zece zile, ați avut tot concursul, mai puțin de a semna niște acte nelegale”, le-a răspuns Nicușor Dan consilierilor generali.

Consilierii PNL pun blocarea modernizării Spitalului Municipal pe umerii lui Nicușor Dan

Andrei Badiu, consilierul Municipal PNL, susține că este vorba despre două certificate de urbanism pe care primarul general al Capitalei refuză să le semneze. Acestea ar fi absolut necesare pentru derularea unor investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Nu este vorba de a construi o gheretă lângă Spitalul Municipal. Discutăm de spital, discutăm de corpuri de spital, de unități de gardă, discutăm de unități operatorii. Nu putem să invocăm interesul sănătății populației prin creerea de spații verzi, dar noi să neglijăm spitalul. Discutăm de două certificate amărâte de urbanism pe care refuzați să le semnați. Despre asta vorbim, sănătatea populației. PNL vrea spitale! Vrea ca sănătatea publică să fie apărată și în mediul spitalicesc”, i-a replicat Badiu lui Nicușor Dan.

Acuzații vin și din partea lui Cătălin Deaconescu, consilier PNL, care susține că Spitalul Municipal riscă să piardă fondurile PNRR dacă primarul general nu va semna certificatele de urbanism.

„Este vorba despre un proiect major de investiție, de modernizare, de reconversie a spațiului spitalicesc de acolo. (…) Urgența proiectului pe care noi l-am propus nu este aceea de a permite să-și facă cineva o gheretă sau să își facă Deaconescu hotel sau Socolovic vilă în curtea Spitalului Municipal. Ci este un interes public major, de investiții, în infrastructura de sănătate. (…) Au fonduri promise din PNRR, de sute de milioane de euro. Și, pentru că Executivul nostru nu și-a făcut treaba (…), am ajuns la această situație în care, dacă nu-l aprobăm, riscăm să pierdem fondurile din PNRR.

Sigur că, în momentul în care nu avem, după un an și jumătate de mandat, niciun proiect major, n-ar fi cel mai rău lucru să-i mai blocăm și pe alții, care aduc investiții în București. Că, până la urmă, oricum, nu se întâmplă nimic constructiv, în orașul ăsta de un an și jumătate. Însă, este imperios necesar ca acest proiect să fie adoptat cât mai repede cu putință. Dacă ne gândim, în continuare cum să nu facem și cum să blocăm, cred că ar trebui să fim foarte atenți, că următoarele alegeri nu sunt departe și va trebui să explicăm publicului de ce doar afirmăm că vrem spitale și nu catedrale și, când e cazul să susținem un proiect, găsim tot felul de motive și chichițe, ordonanțe și diverse lucruri, ca să nu se întâmple lucrurile”, a declarat Cătălin Deaconescu în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București, potrivit bucurestifm.ro.