Pe 16 septembrie 1996, Nicu Ceauşescu a fost internat la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde medicii i-au pus diagnosticul ce ciroză hepatică cronică. Două zile mai târziu, a fost transferat la Viena, unde medicii austrieci l-au operat de urgenţă. Pe 26 septembrie, însă, Nicu Ceauşescu a murit.
Cotidianul Libertatea relatează, astăzi, că boala de care suferea Nicu Ceauşescu a fost declanşată în urma unui întâmplări care avusese loc cu nouă ani înainte de diagnosticul fatal.

Aşa mamă, aşa fiu

Chiar dacă avea un doctorat în chimie, Elena Ceauşescu era cunoscută pentru lipsa de cunoştinţe şi de experienţă în acest domeniu. Iar fiul său, Nicolae, i-a călcat pe urme. Se spune că "Prinţişorul" a deschis un recipient în care se afla o bucată de uraniu şi a umblat cu materialul radioactiv în buzunar, mai multe zile.
Incidentul s-a întâmplat în anul 1987, când Elena l-a trimis pe Nicu la un congres internaţional cu temă ştiinţifică. De acolo a venit cu un cadou special de la un savant american: o bucată de uraniu, destinat cercetării, închis într-un recipient sigur. Din curiozitate, Nicu Ceauşescu a deschis recipientul şi, conform "Libertatea", a umblat cu uraniul radioactiv în buzunar.
După ce anturajul său a aflat ce purta în buzunar, i s-au recomandat analize medicale pe care, însă, le-a refuzat. După incident, însă, a început să se simtă rău, iar în anul 1991 slăbise deja 25 de kilograme. Starea sa de sănătate a continuat să se deterioreze, iar în 1996 a fost diagnosticat cu ciroză hepatică cronică. El a murit pe 26 septembrie, la vârsta de 45 de ani.