Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicu Ceauşescu, ÎNJURAT DE MAMĂ de o femeie celebră. Securitatea n-a avut ce să-i facă, ERA FOARTE PUTERNICĂ…
Nicu Ceauşescu, ÎNJURAT DE MAMĂ de o femeie celebră. Securitatea n-a avut ce să-i facă, ERA FOARTE PUTERNICĂ…

Nicu Ceauşescu, ÎNJURAT DE MAMĂ de o femeie celebră. Securitatea n-a avut ce să-i facă, ERA FOARTE PUTERNICĂ…

Una dintre cele mai cunoscute spioane britanice din secolul trecut, Elena Constantinescu, cu oscută de britanici drept Helen O’Brien, o distrugătoare de politicieni, amifitrioană a unuia dintre cele mai cunoscute cluburi de lux londoneze, rămâne una dintre figurile emblematice ale spionajului.

Spioana pentru MI 5 şi MI 6, cunoscută ca Helen O’Brien, a fost în realitate o românca, Elena Constantinescu. Fiica unui mare proprietar de imobile din Bucureşti şi a unei ducese rusoaice de origine germană, Elena s-a născut la Bucureşti, pe 14 decembrie 1925.  Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în capitală, fiind fascinată, după cum a mărturisit în memorii, de cluburile de noapte din Bucureşti.

Elene Constantinescu s-a căsătorit în 1946,  cu un ofiţer aviator, Kenneth Archer. A rămas văduvă după numai o lună de căsătorie.  Soţul Elenei a fost împuşcat în timp ce se afla la braţul soţiei, de un soldat englez care a tras prin uşă, crezând că de partea cealaltă se află un rus. Părinţii lui Keneth au acuzat-o pe româncă de implicarea în asasinarea fiului lor. Tatăl lui Kenneth a denunţat-o chiar la Scotland Yard, acuzând-o de uciderea fiului său. Elena a fost nevoită să părăsească România, după ce comuniştii au acuzat-o că ar avea legături cu armata britanică.

La Londra, Helen a apelat la calităţile sale fizice pentru a-şi găsi un job. La început a lucrat ca vânzătoare de ţigări, apoi a s-a angajat ca animatoare şi dansatoare într-un local. A ajuns hostess într-un club de noapte din cartierul londonez Soho. Proprietarul  Jimmy O’Brien  s-a  îndrăgostit nebuneşte de frumoasa româncă şi a luat-o de nevastă.

În 1953, la cinci ani de la căsătorie,  Elena Constantinescu, devenită între timp Helen O’Brien şi soţul ei au deschis celebrul club  Eve’s.

Scandalurile sexuale, intrigile de spionaj din Eve’s au tinut multă vreme prima pagină a ziarelor londoneze. Clubul Eve’s  a fost locul preferat al politicienilor, oficialităţilor londoneze, vedetelor de cinema, dar şi al ofiţerilor de contrainformaţii britanici. Angajatele româncei erau 35 de tinere frumoase, instruite să danseze în faţa clienţilor, dar să şi facă conversaţie în aşa fel încât să afle lucruri ”interesante” de la domnii importanţi.   Helen nu a recunoscut niciodată că în clubul său s-ar fi practicat prostituţia. Ce se întâmpla însă după ora de închidere a clubului, aşa cum spunea patroana, nu era treaba ei.

În 1958, Helen  a fost contactată de un ofiţer român de contrainformaţii român, care lucra sub acoperire ca diplomat la ambasada Republicii Populare Române din Londra.   Acesta i-a propus să lucreze ca spion şi i-a promis că, în schimbul serviciilor ei,  îi va aduce părinţii la Londra. Helen, care detesta comuniştii, a refuzat. A acceptat însă oferta Serviciului secret Britanic MI5. Românca a lucrat pentru MI5 şi MI6, Serviciul de Informaţii Externe Britanic şi a oferit infromaţiile pe care le obţineau animatoarele ei de la oamenii importanţi care îi frecventau clubul, scrie historia.ro

În iulie 1974, la clubul lui Helen a ajuns şi Nicu Ceauşescu. Fiul dictatorului s-ar fi purtat urât cu fetele lui Helen, pe primele două animatoare le-a pipăit şi muşcat de gât. Nicu Ceauşescu a cerut a treia fată, însă Elena Constantinescu i-a expediat nota de plată. În ciuda insistenţelor securiştilor care îl însoţeau pe Ceauşescu, Helen a refuzat categoric, spunând: „În primul rand, nu e fiul presedintelui nostru, ci e fiul presedintelui vostru; în al doilea rand… îl bag în mă-sa!”.