Evenimentul Zilei > International > Nicolas Maduro a găsit soluția pentru ieșirea Venezuelei din criză: lansează o monedă virtuală
Nicolas Maduro a găsit soluția pentru ieșirea Venezuelei din criză: lansează o monedă virtuală

Nicolas Maduro a găsit soluția pentru ieșirea Venezuelei din criză: lansează o monedă virtuală

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat crearea monedei virtuale “Petro”, bazată pe rezervele de petrol ale ţării, cu scopul de a lupta împotriva 'blocadei financiare' aplicate de SUA.

“Anunţ că Venezuela va institui un nou sistem de criptomonedă, bazat pe rezervele sale petroliere. Venezuela va crea o criptomonedă, Petro, pentru a avansa în materie de suveranitate monetară, pentru a proceda la tranzacţii financiare în pofida blocadei financiare”, a declarat Maduro, în emisiunea sa săptămânală de la televiziunea naţională.

Pe lângă petrol – Venezuela fiind deţinătoarea celor mai importante rezerve naturale de pe glob -, noua monedă virtuală va fi bazată pe depozitele de gaze, aur şi diamante ale ţării, a precizat Maduro.

“Aceasta ne va permite să avansăm spre noi forme de finanţare internaţională pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării”, a mai susţinut preşedintele.

Pusă în dificultate de căderea preţului la petrol – resursă care îi furnizează 96% din valută – şi sancţionată de agenţiile de rating, Venezuela este constrânsă să-şi restructureze datoria externă, estimată de unii experţi la 150 miliarde de dolari, în timp ce populaţia suferă de pe urma unei grave penurii de alimente şi medicamente, în lipsa banilor pentru importuri.

Venezuela şi compania sa petrolieră de stat PDVSA sunt considerate deja ca fiind în încetare parţială de plăţi de mai multe agenţii de rating.

Guvernul de la Caracas acuză SUA de 'persecuţie financiară', în condiţiile sancţiunilor economice decretate de preşedintele american Donald Trump la sfârşitul lunii august.