Nicolai Tand, maramureșanul expert în ciorbe. La început, a stat de pază lângă oala cu fasole

Sursa Instagram / Nicolai Tand

Nicolai Tand (50 ani) i-a cucerit pe români atât cu energia sa, dar și cu preparatele delicioase. După ce a petrecut mai mulți ani în Franța, unde a învățat să gătească și să iubească bucătăria, celebrul bucătar și-a deschis un restaurant în București.

Restaurantul lui Nicolai Tand, de la preparate tradiționale la mâncăruri fine

Cei care au trecut pragul restaurantului lui chef Nicolai au posibilitatea de a gusta atât preparate tradiționale, cât și unele internaționale.

Nicolai Tand nu este cunoscut doar pentru că gătește în emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”, ci și pentru faptul că are și un restaurant care îi poartă numele. Iar cei care îi trec pragul au de ales dintr-o varietate de preparate.

Expert în ciorbe și bucătărie românească, carismaticul chef pregătește acest tip de mâncare la prețuri accesibile.

Prețurile mâncărurilor gătite de chef Nicolai

Pentru o ciorbă de legume veți plăti 21 lei, în timp ce o ciorbă de pui cu tăiței de casă costă 22.50 lei. Ciorba de văcuță este 23.40 lei, iar ciorba rădăuțeană costă tot 23.40 lei.

Ca fel principal se găsește în meniu tigaia de porc cu cartofi care costă 33.60 lei, în timp ce un meniu cu un șnițel de pui cu piure costă 35.70 lei, același preț la care este vândut și peștele pane.

Salatele se găsesc și ele în meniul restaurantului lui Nicolai Tand. Aici, pe o salată grecească clienții vor plăti 35.70 lei, iar pe o salată Caesar 34.65 lei.

În meniul pus la dispoziție de celebrul bucătar se mai numără varza călită cu ciolan, pui cu orez și sos de ciuperci, papanași sau clătite.

Pasiunea pentru gătit o are de la mama

Cu toate că a locuit mult timp în Franța, unde a învățat tainele bucătăriei, Nicolai Tand a mărturisit că pasiunea pentru gătit a moștenit-o de la mama lui.

La Cantine de Nicolai / Sursa foto: Facebook

„Pasiunea pentru gătit o am încă de pe vremea în care mama mă lăsa de pază la oala cu fasole de pe foc. Am învățat de la colegii mei bucătari cum să gătesc franțuzește, chiar daca eu le pregăteam acasă fasole bătută și sarmale, un deliciu pe care-l mâncau cu nesaț de fiecare dată.

De asta cred ca mi-a și plăcut Franța atât de mult. Oamenii se respectă și respectă mâncarea, iar a fi bucătar e o meserie faină, e creație”, a declarat Nicolai Tand, cu ceva timp în urmă.

Fiind mezinul familiei, Nicolai  rămînea acasa să își ajute mama

Bucătarul s-a născut în județul Maramureș, la Rozavlea. A trebuit să renunțe la școală pentru a o ajuta pe mama lui, după ce frații mai mari au plecat la muncă în străinătate.

În copilărie, chef Nicolai rămânea de veghe lângă oală, să fiarbă fasolea, atunci când mama pleca la câmp.

«Odată, în loc să pun apă în oala cu fasole, am pus ceai. Îmi plăcea mult ceaiul, tot timpul îi ziceam mamei, Dumnezeu s-o ierte, că nu ştie să facă mâncarea, pentru că nu era dulce.

„Da’ ce vrei să-ţi fac, mămico?”, mă întreba. Ceai.  Cred că şi de-aia sunt aşa înalt, pentru că am băut mult ceai (râde). Îmi plăcea mult ceaiul de mentă, muşeţel, tei. Îmi făceam suc din apă cu miere, alteori făceam miere arsă cu apă şi… ăsta era ceaiul meu», a mai povestit Nicolai Tand.