Nicolae Ulieriu: „Președintele României ar trebui să aibă, cât de cât, un sentiment proromânesc”

Nicolae Ulieriu: „Președintele României ar trebui să aibă, cât de cât, un sentiment proromânesc”

Fostul purtător de cuvânt al SRI a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, la EvzTV, despre cum ar trebui să arate președintele României, în viziunea sa.

„Duminica următoare sunt alegeri și sunt patru candidați: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Cu cine votezi?”, l-a întrebat Mirel Curea pe Nicolae Ulieriu, în emisiuena „Dosare de presă”, pe evz.ro.

Răspunsul a fost prompt: „În niciun caz cu ultimul. În niciun caz”. Fostul purtător de cuvânt al SRI a schițat mai apoi un portret al președintelui României în viziunea sa.

„Eu sper să se ivească un tip ca lumea. Un tip care ar trebui să știe câteva lucruri sau să îndeplinească câteva condiții minime, două, trei.

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Să lucreze cu informația, să știe ce înseamnă o informație și să știe să lucreze cu ea. Băsescu știa să lucreze cu informația, dar a folosit-o doar, STRICTAMENTE, în interes propriu.
  2. Să nu folosească funcția pentru a se îmbogăți și pentru a-și satisface tot felul de capricii personale.
  3. Și să aibă, cât de cât, un sentiment proromânesc, național românesc.

Nu sunt nici etnicist, nici autohtonist, deși ca orientare de gândire sunt conservator, retrograd. Eu zic că viitorul nu se poate construi decât pe niște piloni ai trecutului. Nu poți să faci tabula rasa din trecut.

Cam asta ar trebui să știe (un posibil președinte al României, n.e.). Să fie interesat de suferințele neamului, ale poporului. Și nu mă refer la români, ca etnici. Că și țiganii o duc rău și ungurii o duc rău, că ăștia sunt, alături de români, cei mai numeroși. Există o pătură foarte numeroasă săracă și în ținutul secuiesc și printre țigani.

Vreau să spun că statul român nu are nici puterea economică, nici capacitatea instituțională de a-i integra pe țigani.

În perioada cât a funcționat decretul de interzicere a avorturilor, populația țigănească din România s-a înmulțit de cinci ori. Deci au devenit o forță, o masă de care trebuie să ții cont. Ori, în afară de niște inițiative particulare, nu s-a făcut nimic. Ori, și ăștia sunt ai noștri, sunt oamenii noștri...”