Tensiunii pe care Rusia le-a creat în întreg Occidentul a dus la legături puternice între statele membre UE. În acest context nu vorbim doar despre sprijin militar, ci și despre o criză a gazelor. România a primit deja ajutor pe partea militară de la SUA, plus promisiuni din Franța și Germani, în cazul unui posibil atac. Între timp, premierul Nicolae Ciucă pregătește noi parteneriate, cu statele vecine.
Rusia ține în tensiune întreg Occidentul, care se așteaptă la un posibil atac asupra Ucrainei. Acest lucru nu ar avea efecte doar pe plan militar, ci ar putea fi o mare problemă în ceea ce privește livrarea de gaze naturale. Ungaria a semnat un acord pentru următorii 15 ani, iar alte state membre UE care depind de ruși caută alternative.
Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, a avut o convorbire telefonică cu al său omolog bulgar, Kiril Petkov. Între cei doi pare să se fi creat o legătură puternică. După ce au discutat despre agenda politică a momentul, au decis că este timpul pentru o legătură mai puternică. Tocmai din acest motiv au pus la cale organizarea unei ședințe comune de guvern, la Sofia, în toamna acestui an.
Ciucă pregătește noi parteneriate
Anunțul cu privire la noile legături create au fost făcute publice de către Guvern, printr-un comunicat în care anunță faptul că Nicolae Ciucă a discutat la telefon cu premierul Bulgariei, Kiril Petkov.
„Cei doi premieri au abordat pe larg agenda bilaterală, insistând pe componentele de interconectare peste Dunăre şi dragare a şenalului navigabil al fluviului. Procesele europene curente, respectiv cooperarea pentru aplicarea Green Deal şi PNRR, s-au aflat, de asemenea, pe agenda discuţiilor. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a abordat problema coridorului vertical dat de interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria care dă substanţă proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). Partea bulgară a subliniat prioritatea pe care o acordă acestui interconector”, a transmis, vineri, Guvernul.
Propunerea unei ședințe comune a venit din partea premierului bulgar, care a lansat invitația la Sofia, în lunile septembrie - octombrie.
În cadrul discuției telefonice, cei doi premieri au convenit ca, înaintea ședinței din toamnă, Kiril Petkov să facă o vizită la București. Premierul bulgar va fi însoțit de către ministrul Transporturilor şi Energiei, iar întâlnirea are ca scop pregătirea acordurilor pentru ședința comună de guvern din toamnă.
”Cei doi şefi de guvern au împărtăşit evaluări asupra situaţiei de securitate din regiune, din estul Ucrainei şi de la Marea Neagră”, a mai precizat Guvernul.