Liderii sindicatelor din Educație au fost convocați la guvern, în această dimineață, la o nouă rundă de discuții cu premierul Nicolae Ciucă. Sâmbătă seara, profesorii au primit o nouă ofertă din partea guvernului pentru care li s-a cerut un răspuns în această dimineață. Graba premierului de a rezolva criza din Educație are legătură cu informațiile privind rotativa guvernamentală care ar urma să se facă luni.
Update 2: Nicolae Ciucă a anunțat concluziile discuțiilor cu reprezentanții profesorilor. El a prezentat principalele prevederi ale proiectului de ordonanță de urgență care va conține noua ofertă a guvernului. Nicolae Ciucă a precizat că măsurile propuse nu sunt populiste și pot fi duse la îndeplinire cu resursele bugetare pe care le are guvernul al dispoziție. Premierul a mai spus că după ce actul normativ va fi elaborat și pus în dezbatere publică, profesorii se vor putea pronunța, iar în funcție de decizia lor, documentul va fi adoptat într-o nouă ședință de guvern.
„Am avut o nouă întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din Educație. A fost o ședință cu echipe lărgite din partea fiecărui sindicat și am considerat că este corect și transparent ca dialogul să fie adus la cunoștința tuturor dascălilor, pe măsurile agreate. (...) Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, față de copii și față de părinți. (...) În OUG pe care o vom pune în transparență am agreat creșterea valorii sumelor pe care le vor primi lucrătorii din Educație la nivelul de 25%. De asemenea am agreat ca, începând cu anul viitor, pe grila de salarizare, salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Procentul de 40% din vechea OUG va crește la 50%, începând cu 1 ianuaire 2024 și vom acorda acele sume pentru formare profesională, de 1500 de lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 500 de lei pentru cel nedidactic”, a declarat Nicolae Ciucă, înainte de ședința de guvern.
Update 1: Greva profesorilor va continua, dat fiind că profesorii vor să vadă actul normativ care va conține noua ofertă făcută de guvern. Negocierile de la Palatul Victoria s-au încheiat fără un rezultat concret. Sindicatele din Educație i-au transmis lui Nicolae Ciucă faptul că doresc să vadă mai întâi conținutul actului normativ cu noile propuneri.
„Ne-am consultat cu colegii și ne-au transmis că vor să vadă proiectul actului normativ cu propunerile guvernului. Premierul ne-a comunicat că-l va pune în consultare publică pentru ca toți cei interesați să-l vadă. Mâine la ora 10,00 vom da un răspuns final, iar până atunci greva continuă”, a declarat Marius Nistor, liderul FSE.
„Școala nu e magazin. Nu poți pune lacăt. În mod logic, lecțiile care nu au fost predate trebuie recuperate”, a completat Simion Hăncescu, întrebat dacă orele pierdute vor fi recuperate.
Premierul Nicolae Ciucă are duminică o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie. Sâmbătă seara, Guvernul a formulat o nouă ofertă, propunând o creştere salarială de 25%, 1.500 lei plătiți anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi alți 500 de lei, plătiți anual pentru personalul nedidactic până în 2027. De asemenea s-a propus ca prima tranșă de majorare salarială, acordată la începutul anului 2024, conform noii legi a salarizării, să fie de 50%, iar nu de 40, cât a oferit până acum.
După trei săptămâni de grevă generală în care reprezentanții Executivului nu au dat impresia că doresc să rezolve revendicările profesorilor altfel decât în condițiile lor, Nicolae Ciucă pare să fi intrat în criză de timp. Așa se explică de ce sâmbătă seara a făcut o nouă ofertă sindicatelor, iar duminică, 11 iunie, le-a invitat la negocieri, de la prima oră.
Guvernul are programată și o ședință care urmează să înceapă, de la ora 10.00, dar a cărei agendă nu a fost dată publicității, contrar obiceiurilor de la Palatul Victoria.
Graba lui Nicolae Ciucă are legătură nu neapărat cu dorința de a rezolva problemele din Educație cât cu rotativa guvernamentală. Premierul urmează să demisioneze din funcție, conform informațiilor care circulă în spațiul public, în cursul zilei de luni. Iar până joi. partidele din coaliția guvernamentală au termen să învestească un nou guvern. Practic, interesul politic „le-a dat aripi” guvernanților în discuțiile cu profesorii revoltați.
Sindicaliștii au primit o nouă ofertă
Sâmbătă seara, în weekend, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a transmis un mesaj pe grupurile de profesori, însoțit de oferta primită de la guvern. El a precizat că trebuie să dea un răspuns urgent la întrevederea de la Palatul Victoria, programată pentru ora 9.00, „pentru a anunța încheierea conflictului”.
„Buna seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 anual pentru personalul nedidactic până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grila de la 1 ian 2024”, ar fi transmis Marius Nistor, membrilor de sindicat.
Condiția, a adăugat acesta, „este de a fi mâine (duminică - n. r.) la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”.
„Rog consultați colegii rapid și ne comunicați in aceasta seara”, s-a încheiat mesajul transmis de Marius Nistor.
Sindicaliștii din Educație sunt în grevă de trei săptămâni, perioadă în care, Guvernul nu a dat impresia că ar fi dispus să cedeze și să accepte revendicările cadrelor didactice. De altfel, echipa guvernamentală de negociere a suspendat discuțiile pentru cele cinci zile din minivacanța de Rusalii, pierzând timp prețios.
Nicolae Ciucă se grăbește din cauza rotativei
Surse politice susțin că Nicolae Ciucă intenționează să-și dea demisia în cursul zilei de luni, astfel încât să fie declanșate procedurile de învestire a viitorului guvern ce va fi condus de Marcel Ciolacu. Premierul este presat de colegii săi din PNL să renunțe la funcție deoarece, pe măsură ce greva se prelungește, prejudiciile electorale cresc pentru partid. Mai mult, după ce a blocat rotativa spunând că nu se va face decât după încheierea crizei din Educație, președintele Klaus Iohannis a revenit.
Șeful Statului ar fi avut o întrevedere cu liderii coaliției de guvernare și ar fi cerut ca noul guvern să fie învestit până joi, săptămâna viitoare.
În paralel cu negocierile pe care Nicolae Ciucă le poartă cu profesorii, reprezentanții PSD, PNL și UDMR fac ultimele aranjamente pentru împărțirea funcțiilor guvernamentale. Se spune că viitorul Executiv va avea 18 ministere, din care 8 portofolii vor merge către PSD, 8 la PNL, iar celelalte 2 la UDMR. Noul Guvern va avea o structură ceva mai suplă, având cu două ministere mai puțin. Vor fi trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid.