Nicolae Ciucă: „Reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil pe termen lung”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Proiectul de lege privind pensiile speciale, propus și susținut de PNL, adoptat luni de Camera Deputaților, a fost votat, azi,  și de Senat. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă spune că reforma pensiilor speciale este esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung.

Senatul a adoptat, azi, proiectul de lege privind pensiile speciale. „Cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere, legea a fost adoptată”, a anunțat președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Deputații au votat, luni, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă spune că reforma pensiilor speciale este esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung.

„Senatul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung. Partidul Național Liberal și-a asumat această reformă și a susținut-o constant și necondiționat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect”, a scris Nicolae Ciucă, președintele Senatului, pe pagina sa de Facebook.

Nicolae Ciucă: „Ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea fondurilor europene”

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă a mais spus că unul dintre obiectivele primordiale ale Partidulu Național Liberal este atragerea a cât mai multe fonduri europene.

„Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Senat și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni. Fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie așezate într-un sistem echilibrat, corect și sustenabil pentru întreaga societate.

Le mulțumesc tuturor colegilor care au înțeles necesitatea unei astfel de reforme și responsabilitatea pe care o avem față de români”, a mai spus Nicolae Ciucă.

 

Ce se întâmplă cu pensiile magistraților

Pentru magistrați, opțiunea de pensionare rămâne disponibilă până în anul 2025 la vârsta de 50 de ani, cu condiția ca aceștia să aibă o vechime minimă de 20 de ani. Începând cu anul 2026, vârsta de pensionare se va ridica treptat până la 60 de ani.

Aceștia pot beneficia de o pensie de serviciu calculată la 80% din baza de calcul, reprezentată de media indemnizațiilor brute de încadrare și sporurile cu caracter permanent din ultimele 12 luni consecutive de activitate. Această perioadă va crește treptat până în anul 2043. Este important de menționat că nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut pe durata perioadei de cotizare.