Nicolae Ciucă, despre resursele de gaze din Marea Neagră: România va deveni cel mai mare producător UE

Nicolae Ciucă. Foto: facebook ./ Nicolae Ciucă

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a vorbit astăzi despre gazele din Marea Neagră. Liberalul este de părere că exploatarea lor va duce la creşterea independenţei energetice a statelor din regiune.

Nicolae Ciucă a dat ca exemplu Republica Moldova, dependentă de gazele ruseşti. "Republica Moldova poate, în sfârşit, să nu mai fie supusă şantajului din partea Federaţiei Ruse". Un alt aspect deosebit de important pentru această zonă este cel al securităţii alimentare, mai alaes pentru că "țările din regiunea Mării Negre sunt mari producătoare de grâu şi floarea soarelui".

Nicolae Ciucă a pledat pentru o o strategie americană pe termen lung şi predictibilă în Marea Neagră. "Este în interesul Europei şi în interesul SUA", a spus el într-un discurs despre libertatea de navigaţie.

Marea Neagră și importanța ei strategică

Candidatul PNL la președinție a adus în discuție importanța strategică a Mării Negre, despre care a spus că este "locul în care se intersectează rutele comerciale de la Marea Baltică la Marea Mediterană sau rutele din Asia Centrală către Europa."

De semenea, liberalul consideră că Marea Neagră este legătura cu Orientul Mijlociu și Balcanii, dar reprezeintă "inclusiv rute energetice de acces care leagă petrolul din Kazahstan şi Rusia sau gazul din Rusia şi Azerbaidjan de Europa".

Cel mai important este să nu fie afectat lanţul de aprovizionare cu cereale. Potrivit lui Nicolae Ciucă, acest fapt ar putea duce la instabilitate socială şi politică în Africa sau în Orientul Mijlociu.

Marea Neagră. Sursa: wikipedia

Rusia va rămâne agresivă

Ciucă a dat ca exemplu Egiptul, o ţară care importă mai mari cantităţi de grâu din ţările riverane Mării Negre, România fiind unul dintre principalii exportatori.

Principala problemă a stabilității Mării Negre o reprezintă conflictul din Ucraina. Nicolae Ciucă avertizează că dacă războiul se încheie pe actuala linie, Rusia își va menţine ocupaţia din Crimeea şi va continua să aibă un "comportament agresiv în domeniul naval pentru a afecta comerţul, conectivitatea, exploatările resurselor energetice".