Guvernul României a stabilit luni ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată. În cadrul ședinței de Guvern de luni, ministrul Ciucă anunță că s-a ajuns la un consens privind SIIJ: dizolvarea sa.
Guvernul a decis luni că secția SIIJ trebuie desființată, chestiune care, de altfel, era stipulată în programul de guvernare al coaliției.
„Primul punct important este acela al proiectului de lege privind desființarea SIIJ. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât și un obiectiv din cadrul MCV. Aș vrea să mulțumesc celor care au fost implicați în elaborarea acestui proiect, ministerului Justiției și CSM”, a declarat prim-ministrul în ședința de luni.
Cătălin Predoiu, cel care ocupă funcția de ministru al Justiției, propunea în ianuarie 2022 dezbaterea publică privitoare la o lege care să dizolve SIIJ.
SIIJ, înlocuită cu o instituție inspirată după model european
Această secție se vrea a fi înlocuită cu o instituție creată pe modelul Parchetului European, care să respecte formatul de 42 de procurori, 12 în centrală și 30 în teritoriu, câte doi pentru fiecare Curte de apel.
„În total, sunt 42 de procurori care vor investiga infracţiunile și care până acum erau în competenţa SIIJ. Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curţile de apel vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de apel”, afirmă ministrul.
Fondurile europene pentru PNRR, gata pentru a fi folosite în investiții
Un alt punct al discuției de la nivel guvernamental este legat de rolul energiei nucleare asupra strategiei energetice de la nivel național.
Prin intermediul Nuclearelectrica se dorește dezvoltarea unui program nuclear românesc, care să contribuie la o mai mare securitate energetică, alături de dezvoltarea unei economii curate.
Ciuca dorește punerea in functiune a reactoarelor modulare mici, altături de reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă.
Prim-ministrul face apel la celelalte instituții pentru a realiza o coordonare si conclucrare în domeniul energetic.
Mai mult, Ciucă a transmis că se dorește implementarea reformelor în ce privește investitiile din fondurile din PNRR, conform unei hotărâri de Guvern, astfel încât cele 4 miliarde de euro din partea UE să fie utilizați în primul trimestru al anului.
„De asemenea este important că astăzi facem pași în implementarea reformelor investițiilor și proiectelor finanțate prin PNRR. Avem toate elementele cuprinse în hotărârea de Guvern generată de ministerul Investițiilor”, declară premierul.