Nicolae Ciucă, anunț imens pentru toată România. Premierul a intervenit de urgență

Sursa: Inquam

Șeful Executivului, Nicolae Ciucă, a avut o discuție, astăzi, pe tema unei posibile crize alimentare de proporții. La ce concluzie au ajuns oficialii Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre scenariul raționalizării alimentelor, despre care s-a discutat, neoficial, în spațiul public, în ultima vreme. Prim-ministrul României a participat la o ședință, alături de miniștrii Energiei, Finanțelor și Agriculturii, iar la final a fost emis un comunicat în care se precizează că țara noastră nu este amenințată de o criză alimentară.

Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre o posibilă criză alimentară cu miniștrii energiei, agriculturii și cu cel al finanțelor

În cadrul discuțiilor a fost abordat și subiectul creșterii alarmante a prețului la energie. Membrii Executivului au spus că se vor ocupa în continuare de această problemă, pentru a putea să amortizeze efectele asupra populației.

„În cadrul reuniunii a fost analizat impactul măsurilor adoptate de Guvern în domeniile economic și energiei pentru protejarea populației și a mediului de afaceri. Reprezentanții Guvernului vor continua evaluarea situației generate de creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică, Executivul fiind decis să consolideze efectele măsurilor stabilite pentru a ajuta consumatorii casnici și a asigura funcționarea în condiții optime a serviciilor publice și a economiei.

În cadrul evaluărilor, participanții au subliniat că, potrivit analizei specialiștilor, nu este necesară raționalizarea alimentelor, România nefiind afectată de o asemenea perspectivă, conform comunicatului de presă.

Avertismentul pe care îl lansa directorul executiv al Clubului Fermierilor Români

Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români anunța în luna noiembrie a anului trecut că România trebuie să se pregătească pentru o criză alimentară: „În perioada imediat următoare, România nu se va confrunta cu o criză alimentară. Suntem după un an de excepţie în ceea ce priveşte nivelul recoltelor şi astfel am generat suficientă materie primă pentru a acoperi necesarul intern de consum. Însă România trebuie să-şi pregătească cu mare atenţie paşii următori ţinând cont că este anticipată o criză alimentară care va afecta populația foarte săracă la nivel global”.

„Lucrurile se rostogolesc, vor fi efecte de migraţie în masă, semnalul de alarmă e tras la nivel global. Indicele FAO privind preţul alimentelor (FAO Food Price Index) a fost în octombrie 2021 cu peste 31% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Suplimentar, anul acesta s-a accentuat deficitul pieţei globale de cereale (în particular grâu), tendinţă care va continua să fie influenţată de factorii de mediu şi climă”, avertizau experții.