Uniunea Europeană a cerut vineri suspendarea conexiunii aeriene către locurile în care a fost detectată noua variantă B.1.1.529 denumită „Omicron”. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a luat notă de recomandările Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că este vital ca continentul să acționeze „rapid, hotărât și unit” și a cerut ca cetățenii UE să fie extrem de vigilenţi deoarece noua varinată este extrem de periculoasă.
Ea a adăugat: „Toate călătoriile aeriene către aceste țări ar trebui suspendate până când vom înțelege mai clar pericolul reprezentat de această nouă variantă”.
Noua variantă B.1.1.529 de Covid, detectată pentru prima dată în Africa, a fost clasată vineri drept îngrijorătoare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Noua variantă a fost denumită „Omicron”.
Anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă a declarat: ”Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2.”, a anunțat noul premier al României.
Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită la o persoană din Belgia
Între timp, Marc Van Ranst, al cărui laborator lucrează îndeaproape cu organismul belgian de sănătate publică Sciensano, a declarat pe Twitter că varianta a fost găsită la un călător care se întorcea în Belgia din Egipt pe 11 noiembrie. Persoana a dezvoltat primele simptome pe 22 noiembrie, a spus virologul.
Mai devreme, secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, le-a spus parlamentarilor că varianta „Nu” ar putea fi chiar mai transmisibilă decât Delta și că ar putea reprezenta un „risc substanțial pentru sănătatea publică”.
Varianta „nu” numită „Omicron” de către OMS
Varianta „nu” a fost denumită oficial „Omicron” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Omicron” este a cincisprezecea literă a alfabetului grecesc. În iunie anul acesta, OMS a anunțat că va folosi litere grecești ca nume „simple” pentru variante. Varianta care a apărut pentru prima dată în Botswana și s-a răspândit în Europa cu un caz în Belgia, este cunoscută și ca B1.1.529.
Era cunoscută și sub numele de varianta Botswana, dar OMS a spus că apelarea variantelor după locurile în care sunt detectate „este stigmatizantă și discriminatorie”.
„Varianta ar putea fi de 500% mai infecțioasă decât Delta”
Noua variantă B.1.1.529 ar putea fi cu aproximativ 500 la sută mai infecțioasă decât varianta Delta, a avertizat un epidemiolog american. Afirmația surprinzătoare vine după ce s-a descoperit că varianta care a apărut pentru prima dată în Botswana are 32 de mutații în proteina sa spike. Varianta Botswana ar putea ocoli vaccinurile și imunitatea naturală și a fost deja detectată în Belgia, Africa de Sud, Hong Kong și Israel.
Dr. Eric Feigl-Ding, epidemiolog și cercetător senior la Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS), a scris pe Twitter că varianta are mai multe mutații, dar nu aşa de multe cum se spune, în comparație cu varianta Delta cu transmisie ridicată, informează independen.