Nicolae Ciucă a dat ordin! Planul uriaş al României în plin război. Angajări pe bandă rulantă

Nicolae Ciucă a dat ordin! Planul uriaş al României în plin război. Angajări pe bandă rulantărefugiati / Sursa: Facebook

Potrivit autorităților, refugiații care au fugit din calea războiului din Ucraina, vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă, o locuință, să aibă acces la sistemul medical, dar și la cel de educație, în cazul copiilor. Guvernul a mai anunțat vineri că refugiații vor primi permis de ședere și vor avea CNP.

Guvernul României va înființa șase grupuri de lucru care vor elabora programe pentru integrarea refugiaților din Ucraina. Acestea vor fi dezvoltate în diferite domenii, cum ar fi sănătate, educație sau piața muncii. Două dintre grupuri se vor ocupa special de persoanele vulnerabile și copii.

Adaptări în sistemul de educație

Autoritățile spun că măsurile pentru refugiați trebuie să fie eficiente pe termen lung. „Le-am oferit acces liber la sistemul nostru de sănătate, la sistemul de educație, la piața muncii. Acum suntem în faza în care trebuie să ne gândim pe termen mediu și lung pentru că, de exemplu, copiii ucrainieni nu doar să fie primiți în școală, ci cum adaptăm o serie de lucruri în școală astfel încât ei să poată beneficia de educație“, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat, potrivit stirileprotv.ro. Peste 80.000 de refugiați din Ucraina au ales să rămână în România, iar dintre aceștia 30.000 sunt copii.

Autoritățile au anunțat că săptămâna viitoare, la București, va ajunge o echipă a Comisiei Europene care va evalua chetuielile pe care România le-a avut cu sprijinirea și integrarea refugiaților din Ucraina. Potrivit cifrelor oficiale, până acum s-au cheltuit 30 de milioane și jumătate de euro pentru cazarea, transportul și hrana ucrainenilor. Primele cereri de decontare au fost deja trimise la Bruxelles.

Permis de ședere și CNP

Guvernul Româniai a adoptat, în ședința de vineri, 18 martie, o HG care stabilește condițiile în care se acordă protecţie temporară refugiaților din Ucraina care au fugit din calea războiului.

Potrivit actului mormativ, vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina și care nu se mai pot întoarce în țara natală în condiții sigure, din cauza războiului. Potrivit Guvernului, măsurile de protecție se vor aplica atât celor care au venit în România după 24 februarie, data la care Rusuia a atacat Ucraina, dar și celor care se aflau deja pe teritoriul țării noastre în momentul în care a izbucnit războiul.

„Acestor persoane le va fi eliberat un permis de şedere pe teritoriul României de către Inspectoratul General pentru Imigrări şi le va fi atribuit un cod numeric personal, în mod similar celui atribuit solicitanţilor de azil. Acordarea protecţiei temporare se face automat, ea nu trebuie solicitată de către persoane”, a mai transmis Guvernul.

Ne puteți urmări și pe Google News