Secretul din viața lui Nicolae Ceaușescu. De ce a ascuns adevărul nu se știe nici după 106 ani

Secretul din viața lui Nicolae Ceaușescu. De ce a ascuns adevărul nu se știe nici după 106 aniPotrivit lui Ion Cristoiu, comunismul era damnat. Sursa Foto- Arhiva Evenimentul Istoric

Potrivit informațiilor impuse de regim, Nicolae Ceaușescu s-a născut la 26 ianuarie 1918 în comuna Scornicești, județul Olt. Cu toate acestea, data nașterii dictatorului a rămas un mister pentru mult timp.

Nicolae Ceaușescu nu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, ci cu trei zile mai devreme, pe 23 ianuarie 1918. Dovada este înscrisă în fișa dictatorului din Registrul Stării civile pentru nașteri din Scornicești.

26 ianuarie 1918 - Data oficială a regimului la care s-a născut Nicolae Ceaușescu

Viața lui Nicolae Ceaușescu a fost prezentată pe larg în mai multe lucrări, însă anumite aspecte au rămas un mister. Unul din multele mistere care au legătură cu Ceaușescu este și cel al datei sale de naștere.

Chiar dacă regimul a prezentat data de 26 ianuarie ca fiind ziua oficială de naștere, data nu ar corespunde realității istorice.

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scornicești, după cum menționează Lavinia Betea în cartea Ceaușescu și epoca sa.

Nicolae Ceaușescu și-a ascuns data zilei sale de naștere

Nicolae Ceaușescu s-a născut în urmă cu 106 ani, într-un sat din județul Olt. A fost al treilea copil al unei familii modeste. Chiar dacă situația școlară a fost un alt subiect de discuții, se pare că Nicolae Ceaușescu a obținut rezultate bune la învățătură în primii ani:

„Studiile şi profesia liderului comunist sunt cunoscute. Mai puţin cunoscute sunt rezultatele sale şcolare. Cu ajutorul colegilor de la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Olt, vă punem la dispoziţie extrase din cataloagele Şcolii Primare Scorniceşti, care atestă faptul că Nicolae A. Ceauşescu a promovat clasa I cu media 8,26 şi clasa a II-a cu media 8,18, situându-se pe locul al treilea, într-o clasă în care erau înscrişi 25 de elevi“, după cum se arată într-o postare a Arhivelor Naționale ale României.

La vârsta de 12 ani, el a părăsit casa pentru a se angaja ca ucenic în București, o decizie care avea să îi schimbe viața.

În 1933, la 15 ani, Ceaușescu s-a alăturat Uniunii Tineretului Comunist. Prima detenție a început în 1936, când Ceaușescu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru distribuirea de manifeste comuniste.

Anii care au urmat au fost marcați de arestări repetate, cu detenții la închisorile Jilava și Târgu Jiu. Acolo a cunoscut lideri importanți ai Partidului Comunist, precum Gheorghe Gheorghiu-Dej și Chivu Stoica.

În Uniunea Tinerilor Comuniști, el a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Elena Petrescu, cu care s-a căsătorit în 1945.

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a devenit un membru activ al Partidului Muncitoresc Român (PMR)

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial i-a adus ascensiunea în ierarhia politică a partidului, în 1965 reușind să devină liderul țării.

Nicolae Ceaușescu

Vizitele în China și Coreea de Nord au influențat modul în care și-a perceput rolul în conducerea țării. După 1974, când a devenit președinte al Republicii Socialiste România, a instaurat un regim autoritar, caracterizat prin cultul personalității și mari lipsuri pentru populație.

Chiar dacă pe plan extern imaginea României arăta un progres economic, situația din țară era dezastruoasă. Populația a suferit din cauza restricțiilor impuse de regim.

Nicolae Ceaușescu, dictator

Ziua de 26 ianuarie în istorie

De-a lungul timpului, ziua de 26 ianuarie a marcat evenimente importante în întreaga lume:

Anul 1340 – Regele Eduard al III-lea al Angliei s-a autoproclamat și rege al Franței.

Anul 1500 - Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coasta Braziliei (această descoperire și-o revendicase însă Portugalia, în luna aprilie a aceluiași an).

Anul 1699 - Prin Tratatul de pace de la Karlowitz, Transilvania intră sub stăpânirea Curții de la Viena.

Anul 1788 – Ziua Australiei.

Anul 1865: Demisionează guvernul Principatelor Unite condus de Mihail Kogălniceanu.

26 ianuarie în secolul XX

Anul 1905: - Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, numit Cullinan.

Anul 1918: Demisionează guvernul liberal Ion I. C. Brătianu, cel care a condus România în Primul Război Mondial.

Anul 1918: Se naște Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu

Anul 1924: La trei zile după moartea lui Lenin, orașului Petrograd i se dă un nou nume, Leningrad

Anul 1944: Moare Maica Smara (născută Smaranda Gheorghiu), scriitoare și publicistă română, militantă de frunte în mișcarea feministă în România.

Anul 1950: Proclamarea Republicii India.

Anul 1993: Este ales ca președinte al Cehoslovaciei Václav Havel, intelectual de marcă și personalitate de prim rang în istoria țării, dar și în politica Europei.