Nicolae Ceaușescu era iubit de români! Imagini istorice cu Președintele României înconjurat de dragostea lor

sursa: Fortepan

Figura lui Nicolae Ceaușescu este una extrem de controversată, dar istorici știu că acesta avea mult mai multe fețe decât ceea ce am văzut în 1989. Astăzi vă prezentăm mai multe fotografii care ne arată că la începuturile conducerii sale, Nicolae Ceaușescu era un lider care nu se sfia să meargă în mijlocul oamenilor, fără dispozitiv de securitate, să participe la o nuntă, să închine un pahar de vin, să stea de vorbă cu un vechi tovarăși. O imagine total opusă față de cea din ultimele zile ale regimului comunist în România. Astăzi puteți vedea imagini cu ochii dumneavoastră cum arăta România în 1966-1970 .

Odată cu moartea lui Gheorghiu-Dej în martie 1965, Ceaușescu a succedat la conducerea Partidului Comunist din România ca prim-secretar (secretar general din iulie 1965); iar odată cu asumarea preşedinţiei Consiliului de Stat (decembrie 1967) a devenit şi şef al statului. Curând a câștigat sprijinul popular pentru cursul său politic independent, naționalist, care a contestat în mod deschis dominația Uniunii Sovietice asupra României.

În anii 1960, Ceaușescu a pus capăt participării active a României la Alianța militară a Pactului de la Varșovia și a condamnat invadarea Cehoslovaciei de către forțele Pactului de la Varșovia (1968) și invazia Afganistanului de către Uniunea Sovietică (1979). Ceaușescu a fost ales în nou-creatul post de președinte al României în 1974.

Haideți să ne aducem aminte cum arăta România în 1966-1970. Era unul din copiii favoriți ai Occidentului, fiind considerată o poartă de intrare în blocul sovietic, ceea ce i-a încurajat pe comuniștii de la București să fie din ce în ce mai independenți față de Moscova.

Ca o încurajare, în septembrie 1967, ministrul de externe român Corneliu Mănescu este ales ca președinte al ONU, o poziție pentru care România trebuia să mulțumească Statelor Unite ale Americii.

Invazia rusească din Cehoslovacia

Evenimentele de la Praga din 1968 îi oferă lui Nicolae Ceaușescu prilejul pentru cea mai spectaculoasă acțiune de politică externă. Astfel în noaptea de 20 spre 21 august 1968 a avut loc intervenția trupelor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia. La acțiunea militară au luat parte pe lângă armata sovietică, trupe din Ungaria, Polonia și Bulgaria. Trupe din Republica Democrată Germană n-au trecut granița Cehoslovaciei, dar au rămas în stare de alarmă și au oferit sprijin logistic.

România nu a luat parte la această acțiune militară, mai mult la o zi după intrarea în Cehoslovacia a celorlalte state ale Pactului de la Varșovia Nicolae Ceaușescu a avut o intervenție extrem de dură în calitatea sa de șef al statului și al Partidului. În fața a mii de bucureșteni, în Piața Palatului, Nicolae Ceaușescu a strigat din balconul Comitetului Central:

”Intrarea trupelor celor cinci state socialiste în Cehoslovacia este o mare greșeală, o amenințare gravă pentru pace în Europa și pentru soarta socialismului în lume. Este un moment rușinos în istoria mișcării revoluționare”. 

Succesul discursului său a fost incredibil. După acest moment Nicolae Ceaușescu devine cel mai puternic om din România și liderul comunist apreciat de occidentali. Ecoul internațional al declarațiilor sale este enorm, dar nu trebuie neglijat nici impactul pe plan intern! După momentul 1968 Partidul Comunist Român înregistrează cel mai mare număr de noi membrii, dintre care mulți intelectuali. Se vorbea chiar că Nicolae Ceaușescu urma să capete Premiul Nobel pentru Pace.

Ceaușescu nu s-a temut de români, ci de ruși

S-a spus că urma o iminentă intervenția sovietică în România. Mass media occidentală a răspândit acest zvon cu viteza vântului. Ambasadorul Uniunii Sovietice la Washington din acea perioadă, Anatoli Dobrînin spunea în amintirile sale:

”Este adevărat că Moscova era destul de iritată de conducător român Nicolae Ceaușescu și au avut loc mișcări demonstrative tactice de trupe în apropierea graniței cu România, dar Moscova nu s-a gândit în mod serios să intre în România, pentru că nu s-a îndoit nicio secundă de stabilitate a regimului comunist de acolo” .

O declarație care trebuie luată o anumită rezervă, dar în mod cert Nicolae Ceaușescu nu era deloc liniștit în 1968. Mai mult liderul iugoslav Iosif Broz Tito i-a spus lui Ceaușescu după întâlnirea în august 1968:

”Doresc să vă spun din toată inima, dați atenție în România siguranței dumneavoastră!”.

Din imagine pe care vii le prezentăm se poate vedea cât de mult a dat atenție Ceaușescu siguranței sale. Era părea iubit de români în acele zile ca să se teamă de ai lui. Îi era teamă de sovietici, de aceea Securitatea primit ord să facă planuri speciale de fugă pentru cazuri de urgență. Acest plan elaborat în 1970 se numea Rovine IS-70 și prevedea în caz de extremă urgență plecarea lui Ceaușescu în străinătate. Plan care nu i-a folosit la nimic în 1989... Ceaușescu a știut ce i se va întâmpla, dar tot a fost prins nepregătit.

VEZI GALERIE FOTO Poza 1/9