Din păcate, românii care au depozite în bănci, nu au parte de dobânzi adaptate la realitatea economică unde inflația a trecut de 16%. În acest context, se presupune că toate băncile profită din plin deoarece niciuna nu oferă la depozitele pe un an mai mult de 9%.
În condiţiile actuale ale dobânzilor oferite de bănci, de cel mult 9% pentru o perioadă de 12 luni, cu o inflaţie care este peste 16%, dobânda reală este negativă pentru românii care îşi ţin banii în depozite bancare.
Deşi în anul 2022 dobânzile la depozitele la termen în lei pentru persoane fizice pe care băncile din România le ofereau clienţilor au tot crescut, nivelul a rămas cu mult în urma inflaţiei.
Doar două bănci din România oferă o dobândă de 9% pe o perioadă de 12 luni
Inflaţia a depăşit pragul de 16% în 2022, ajungând să închidă anul cu 16,4%, după ce în luna iunie 2022 inflaţia se afla la 14,5%, iar în luna noiembrie ajunsese chiar şi la 16,8%.
Două bănci din 19 analizate de ZF oferă o dobândă de 9% pentru constituirea unui depozit pe o perioadă de 12 luni, respectiv TBI Bank şi Intesa Sanpacolo. OTP Bank şi Patria Bank oferă o dobândă de 8,50%, Alpha Bank de 8,15%, iar UniCredit Bank şi CEC Bank oferă 8%.
În continuare, Libra Internet Bank oferă o dobândă de 7,75%, BRD, Credit Europe Bank şi Alior Bank de 7,50%, Garanti Bank de 7,35%, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi Vista Bank de 7,25%, First Bank şi ING Bank de 7%, BCR de 4,04% şi ProCredit Bank de 1,35%.
Dobânda reală este negativă pentru românii care îşi ţin banii în depozitele bancare
Chiar dacă în anumite condiţii, precum încasarea salariului la banca unde clientul îşi constituie depozitul, depunerea unei sume mai mari care se încadrează într-o anumită categorie a băncii pentru un nivel suplimentar de dobândă la depozit sau modul prin care depozitul este constituit, clienţii beneficiază de un nivel uşor mai mare al dobânzii, pragul rămâne cel de 9%, băncile rămânând puternic în urma inflaţiei.
În condiţiile actuale ale dobânzilor oferite de bănci, de cel mult 9% pentru o perioadă de 12 luni, cu o inflaţie care este peste 16%, dobânda reală este negativă pentru românii care îşi ţin banii în depozitele bancare.
Dobânzi extrem de mici la depozite pe trei şi şase luni
Deşi creşterile mici operate de bănci de-a lungul ultimului ar putea avea în vedere o posibilă scădere a inflaţiei pe care toată lumea o preconizează în anul 2023, realitatea este că aşteptarea costă, iar banii puşi deoparte într-un depozit înseamnă o pierdere de cel puţin 7% într-un an.
În ceea ce priveşte celelalte scadenţe, intervalul dobânzilor pentru depozitele retail pe 3 luni se află între 0,75% şi 7,50%, iar pentru scadenţa la 6 luni intervalul dobânzilor este între 1,10% şi 8,50%, informează Mediafax.