Nici una dintre universitățile românești nu se mai regăsește în topul 1.000 al celor mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume.
România nu mai are nici o universitate în top 1.000 realizar de prestigiosul QS World University Ranking – ediția 2022. Cele două universități românești care se aflau în acest clasament, cele din București și din Cluj, Babeș-Bolyai au coborât în grupa 1001-1200. QS World University Rankings 2022 este cel mai nou clasament care a fost dat publicității, marți, 8 iunie, de compania britanică Quacquarelli Symonds.
În urmă cu un an, în acest clasament figurau, peste pragul de 1.000, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București. Ambele unități de învățământ au coborât, acum în grupa 1001-1200. Aici se mai află și Universitatea de Vest din Timișoara. În clasamentul QS World University Rankings 2022 mai apar și alte opt universități românești, însă acestea ocupă poziții inferioare.
În ediția din acest an, universitățile au fost evaluate după criterii ce includ reputația academică, a angajatorilor, citări, numărul de studenți per facultate, statutul și atractivitatea internațională.
Topul global al instituțiilor de învățământ superior este condus de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Aceasta se situează pe primul loc în top, pentru al zecilea an consecutiv. Pe locul doi se află prestigioasa Universitate de Oxford, din Marea Britanie, urmată de Stanford, din Statele Unite.
Evoluția universităților românești
Clasamentul universităților românești incluse în clasamentul global QS, ce cuprinde, în această ediție, circa 1.300 de instituții din întreaga lume sunt Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea din București.
În clasament se mai află, în top 1201 +, Universitatea Al. I Cuza Iași, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iasi, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Politehnică din Timișoara.
În anii 2019 și 2020, în top 1000 se mai aflau doar două universități românești, Universitatea București și Universitatea Babeș - Bolyai, ambele în grupul 801 – 1000. Aceasta, după ce în urmă cu doi ani dispăruseră din primele 1000 universități din lume Universitatea Al. I Cuza, Politehnica București și Universitatea de Vest.