Doar jumatate dintre românii din mediul urban au o igienă orală adecvată şi se spală pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, arată o cercetare realizată în luna februarie 2011, de Wrigley, pe un eşantion reprezentativ de persoane din mediul urban. Motivul pentru nerespectarea sfaturilor stomatologului privind periajul de două ori pe zi este cel mai probabil lipsa timpului şi spațiului adecvate pentru aceasta.
Mai exact, studiul arată că doar 51% dintre locuitorii din mediul urban îşi periază dinţii de mai multe ori pe zi, în special dimineaţa. Cifrele disponibile referitoare la nivel naţional sunt mult mai alarmante. Spre exemplu, un studiu naţional prezentat în 2010 a arătat că 19% dintre români nu se spală pe dinţi nici măcar o singură dată pe zi. "Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru mediul urban, unde nivelul de educaţie al populaţiei privind igiena orală este mult mai ridicat decât în mediul rural. Cu toate acestea, sondajul ne arată că foarte multe persoane, chiar şi din mediul urban, nu au o igienă orală corespunzătoare şi nu practică ritualul corect de curăţare şi îngrijire a dinţilor: dimineaţa, seara, dar şi pe parcursul zilei", afirma Adela Avram, Brand Manager Orbit Balkan East. Peste 60% dintre români nu merg la dentist nici măcar o dată pe an În plus, locuitorii din mediul urban apelează la medicul stomatolog doar atunci când intevin problemele medicale: 38% dintre respondenţi au consultat, în ultima perioadă, dentistul pentru realizarea unui tratament profesional pentru rezolvarea unor probleme specifice (carii, implanturi, etc), iar 29% din cauza unor urgenţe medicale. Doar un procent de 15% dintre respondenţi au declarat că ultima vizită făcută dentistului a fost un control de rutină. Pe de alta parte, potrivit Eurobarometrului din 2010 realizat la nivel european, ce prezintă date atât pentru locuitorii din mediul urban, cât şi rural, peste 66% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la dentist.
Studiul Wrigley a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.112 persoane, cu vârste cuprinse între 14 – 65 de ani, din zonele urban, în februarie 2011.