Epidemia de coronavirus nu va împiedica organizarea referendumului de modificare a Constituției, care îl poate menține pe Putin la putere până în 2036.
Pe fondul apariției unor zvonuri că Moscova este pe punctul de a se închide, Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că referendumul din 22 aprilie privind modificările la Constituție nu va fi amânat.
Putin ar trebui să plece dela Kremlin în 2024, după un sfert de secol de domnie.
Ideea amendamentelor constituționale a apărut acum două luni de zile. Aliații lui Putin au promovat măsurile în parlamentul rus, iar președintele a afirmat limpede că pandemia nu este un motiv pentru a întârzia referendumul de aprobare a modificărilor.
„Situația este în general sub control, în ciuda nivelurilor de risc ridicate”, a spus Putin.
Rusia, care are o porțiune de frontieră comună, lungă de 4200 de kilometri, cu China, de unde a pornit pandemia de COVID-19, a înregistrat 199 de cazuri de îmbolnăviri și un deces.
Criticii regimului afirmă însă că, la fel ca în România, numărul de persoane infectate este în realitate mult mai mare, și că cifra mică este rezultatul numărului mic de testări efectuate.
Alții susțin că regimul „cosmetizează” intenționat realitatea.
Meduza, un site independent, a relatat săptămâna aceasta că spitalele din Sankt Petersburg sunt supraîncărcate de pacienți diagnosticați cu „gripă și pneumonie”.
Maxim Trodoliubov, redactorul șef al Meduzei, citat de Washington Times, a declarat că încăpățânarea regimului de a nu amâna referendumul arată care sunt prioritățile lui Putin.
„Moscova, Kremlinul și actualul președinte acordă în mod clar prioritate acestui proces, care, cred ei, va legitima următorul mandat al lui Putin”, a declarat el joi, într-o teleconferință cu ziariștii.
Cele două Camere ale Parlamentului și Curtea Constituțională au aprobat o exceție „unică” pentru Vladimir Putin, care îi va permite acestuia să candideze pentru două mandate suplimentare de câte șase ani.
Limitarea la două mandate se va aplica doar succesorilor lui Putin.
Explicația „juridică” a fost că, odată cu intrarea în vigoare a unei noi Constituții, aceasta trebuie să îi trateze în mod egal pe toți cetățenii Rusiei și că excluderea lui Vladimir Putin de la posibilitatea de a fi ales ar fi o discriminare.
Dacă va câștiga două noi mandate, Putin se va fi aflat la cârma Rusiei timp de 36 de ani, depășindu-l pe Iosif Visarionovici Stalin și fiind aproape de țarul Ivan cel Groaznic, care a domnit 37 de ani.
La 83 de ani, Putin va fi și persoana cea mai în vârstă care a condus Rusia, în ultimul mileniu.
Viceslav Vsevolod, președintele Parlamentului și fost oficial al Kremlinului, a declarat că președintele este cea mai mare bogăție a Rusiei:
„Pe fondul provocărilor și amenințărilor care există în lume, petrolul și gazul nu mai sunt atu-ul nostru. Acestea se poti ieftini. Forța noastră este Putin și trebuie să o ocrotim.”
În cazul unei escaladări a epidemiei de coronavirus, votul de acasă la referendum ar putea fi o soluție, a declarat marți, Vladimir Putin, fără a da detalii.