Nica, propunerea PSD la Interne

Nica, propunerea PSD la Interne

Preşedintele PSD şi premierul Emil Boc s-au întâlnit cu şeful statului la Palatul Cotroceni pentru a discuta, despre găsirea unui înlocuitor la Ministerul de Interne. După întâlnirea de Cotroceni, liderul PSD a convocat o întrunire rapidă la sediul de partid pentru a se pune de acord cu colegii în privinţa nominalizării pentru şefia internelor. Propunerea social democraţilor este interimarul Dan Nica, anunţă surse social-democrate. În acest caz, noul ministru al Administraţiei şi Internelor va păstra şi funcţia de vicepremier pe care o deţine în prezent.

Întors din Ungaria, după o vizită de lucru, e Traian Băsescu a declarat că a discutat cu premierul şi cu preşedintele Senatului în legătură cu situaţia creată în urma demisiei lui Liviu Dragnea de la MAI şi că vor avea o întâlnire pentru a găsi rapid o soluţie care să ducă la stabilitate la Ministerul de Interne.

În această seară, liderii social-democraţi se întâlnesc, la rândul lor, la 19:30, pentru a stabili numele noului ministru de Interne. Preşedintele formaţiunii, Mircea Geoană, a afirmat aseară, după anunţul de demisie al ministrului Liviu Dragnea, că vor fi demarate aceleaşi proceduri ca şi la demisia lui Gabriel Oprea, iar interimatul va fi asigurat de vicepremierul Dan Nica.

Aseară, liderul social-democrat preciza că lista candidaţilor la acest post este foarte scurtă. Numele vehiculate sunt: vicepremierul Dan Nica, ministrul Agriculturii Ilie Sârbu şi doi foşti miniştri de Interne- Doru Ioan Tărăcilă şi Marian Săniuţă. (Alexandra-Livia Dordea)

Ne puteți urmări și pe Google News

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 21:25

Proaspăt uns ministru al Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea a urmat exemplul colegului său de partid, Gabriel Oprea, anunţându-şi, aseară, demisia.

Motivul oficial: fondurile insuficiente primite de minister prin proiectul de buget pe 2009, care-l împiedică să-şi îndeplinească obiectivele asumate la preluarea mandatului - descentralizarea administraţiei şi creşterea siguranţei cetăţenilor. Liviu Dragnea a bătut, astfel, „recordul“ stabilit de Oprea la şefia MAI, rezistând în fruntea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului doar 13 zile, spre deosebire de predecesorul său, care a ocupat acest fotoliu 23 de zile.

Potrivit unor surse din partid, la baza demisiei lui Dragnea ar sta, de fapt, neînţelegerile generate de insistenţa cu care Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut pe Mincu Silvestru pe postul de secretar de stat pentru Ordine Publică (de fapt, prim-adjunct al ministrului) şi pe Ionel Georgescu la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) - serviciul secret al Internelor, coroborată cu incapacitatea ministrului de a-şi impune punctul de vedere legat de aceste numiri.

Luptele de culise din PSD lasă Internele fără ministru într-un moment în care siguranţa publică este „şifonată“ de două scandaluri de amploare: furtul de armament din depozitul unităţii militare de la Ciorogârla şi dublul asasinat de la Braşov, nesoluţionate încă. Dragnea s-a grăbit să-şi anunţe demisia, aseară, pentru a nu pierde preşedinţia Consiliului Judeţean Teleorman, post din care era obligat să demisioneze astăzi. Succesorul lui Liviu Dragnea la şefia MAI ar putea fi Şerban Nicolae. Dragnea, contrazis de cifre În ciuda motivului invocat de Liviu Dragnea, Internele au primit de la buget mai mulţi bani faţă de anul trecut.

  • Concret, MAI va dispune, anul acesta, de 9,981 miliarde de lei, cu 3,45% mai mulţi bani faţă de 2008, când i-au fost alocaţi 9,648 miliarde de lei.
  • Suma din acest an reprezintă circa 0,20% din produsul intern brut al României.
  • Numai cheltuielile de personal se ridică la aproape 6,016 miliarde de lei, cu 0,32% mai mult faţă de 2008. Angajaţii instituţiei vor fi nevoiţi să facă însă economie în privinţa achiziţiei bunurilor şi serviciilor, pentru care au fost alocaţi 555,7 milioane lei, cu 20% mai puţin faţă de anul trecut.

Nici PDL nu-i voia pe Silvestru şi pe Georgescu Tabăra „Vanghelie“ din PSD a făcut presiuni şi ieri pentru numirea lui Mincu Silvestru şi a lui Ionel Georgescu pe funcţiile dorite, presiuni care l-au iritat vizibil pe premierul Emil Boc.

Astfel, Mircea Geoană a susţinut, ieri, că PSD i-a înaintat premierului propunerea oficială ca Ionel Georgescu să ocupe funcţia de şef al DGIPI (fostul „Doi ş'un sfert“). „Cel mai probabil se va ajunge la această numire“, s-a arătat Geoană convins.

Preşedintele PSD nu şi-a putut ascunde iritarea. Întrebat dacă PDL a fost consultat asupra numirii lui Ionel Georgescu, Geoană a răspuns: „Ce, ei ne-au consultat pe noi când şi-au făcut numirile?“. Imediat a venit replica lui Emil Boc. „Nu am primit nicio propunere de la PSD. Sincer, nu ştiu cine este Ionel Georgescu“, a replicat Boc. După doar câteva minute, problema întârzierii numirii lui Ionel Georgescu a fost discutată în şedinţa Consiliului de conducere al coaliţiei PDL-PSD.

Mircea Geoană şi Marian Vanghelie l-au întrebat direct pe premier de ce durează atât să semneze decretele de numire. Explicaţiile date de Emil Boc au fost, potrivit liderilor PSD, că nu a primit lista completă a propunerilor.

Liderii PSD nu au acceptat argumentele oferite şi, drept urmare, subiectul a fost reluat ulterior şi la şedinţa conducerii social-democrate, unde Marian Vanghelie şi-a manifestat din nou nemulţumirea.

GENERAL CONTROVERSAT

Silvestru, dat afară din poliţie, „recuperat“ de SRI

  • Generalul Mincu Silvestru - cunoscut drept un apropiat al lui Marian Vanghelie - este unul dintre cele mai controversate personaje din Poliţia Română.
  • Demis în 2003, mai întâi de la conducerea Poliţiei Capitalei şi apoi de pe fotoliul de şef al Poliţiei Sectorului 1 „pentru raportări false de cazuri, dosirea şi nerezolvarea unor dosare penale“ - după cum preciza chestorul Florin Sandu, şeful poliţiei de la acel moment -, Silvestru a fost recuperat de fostul adjunct al şefului SRI, Gioni Popescu, care i-a dat o funcţie în cadrul Direcţiei Logistică.

CITIȚI ȘI:

România, internată în stare gravă!

RĂMÂNEŢI PE EVZ.RO PENTRU A AFLA NUMELE NOULUI MINISTRU DE INTERNE!