Biroul de la Berlin al publicației "Nezavisimaia Gazeta" a primit o scrisoare cu propuneri referitoare la îmbunătățirea pe termen lung a cooperării bilaterale între reprezentanții sportului pentru tineret din Germania și Rusia, persoanele cu dizabilități, precum și reprezentanți ai sportului de masă și profesionist.
Este vorba despre o inițiativă care include politicieni din Bundestagul german, reprezentanți ai Comitetului Olimpic al Federației Ruse, campioni olimpici și mulți alți oameni respectabili. Inițiatorul acestui mesaj este Marco Henrichs, în vârstă de 45 de ani, care a relatat despre el următoarele: "M-am născut în regiunea Renania, din 2016 locuiesc în Bavaria.
Ca o completare la cariera mea profesională de ofițer al serviciului de pompieri și, ulterior, inspector de pompieri - funcție pe care am părăsit-o în 2015, după douăzeci de ani de serviciu - am făcut triatlon timp de 23 de ani (inclusiv participarea repetată la competițiile Ironman) și înot pe distanțe lungi.
Astăzi lucrez ca antrenor de înot pentru sportivi și profesioniști și amatori. Din 2017 până în 2020 am fost reprezentant al Ligii de Înot a Federației Ruse. De anul acesta reprezint Echipa de înot Mad Wave a Federației Ruse. Eu și familia mea locuim la Moscova și în Bavaria. Din 2016 mă ocup de susținerea relațiilor germano-ruse în sport și sunt membru al Forumului Ruso-German".
Inițiativa propusă constă în schimbul viu de experiență și de cunoștințe între popoarele noastre în rândul sportului pentru tineret, sportului pentru persoanele cu dizabilități, genurilor de sport populare, precum și al sportului de nivel superior 2. Propunerea este de actualitate atât la nivelul sportivilor și antrenorilor activi și a unor diverse asociații active, cât și pentru reprezentanții științei sportive.
În intervalul 2019 - 2020 Henrichs a lucrat cu multe asociații sportive de marcă din Germania, studiind cât de actuală este cooperarea cu sportul din Federația Rusă. A reieșit că din diferite motive cooperarea dintre sportul german și cel rusesc este, practic, absentă. O excepție pozitivă au fost răspunsurile din partea Uniunii Germane de Fotbal și a Asociației Germane de Box. În aceste genuri de sport cooperarea bilaterală era deja stabilită.
În majoritatea celorlalte genuri de sport există proiecte speciale, iar în câteva cazuri au existat chiar încercări de cooperare care, în cele din urmă, au rămas nerealizate sau nu au avut succes. Motivul care a stat la baza acestei evoluții negative este foarte complex și, din păcate, este adeseori asociat cu o mulțime de prejudecăți și cu lipsa cunoștințelor specifice.
Henrichs pune problema cum poate fi contracarat acest lucru? El este de părere că în sport trebuie dezvoltată diplomația populară, pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-germane. La nivel politic, în decursul unei perioade îndelungate de timp există o anumită tensiune în colaborarea dintre Germania și Federația Rusă. Cazurile de doping în sportul profesionist din Rusia și ilustrarea unilaterală a acestora de mass-media germană au contribuit, de asemenea, la o sciziune încă și mai mare în sport.
Ca urmare a condamnării generale, în multe genuri de sport din Liga superioară, și a încetării cooperării bilaterale, au fost, de asemenea, grav afectate, sportul pentru tineret, sportul de masă și sportul pentru persoanele cu dizabilități. Mai mult decât atât, restricțiile legate de COVID-19 au slăbit relațiile bilaterale atât de fragile în sportul dintre țările noastre, deși competițiile sportive se desfășoară în continuare atât în Rusia, cât și în Germania.
"Foaia de drum" pentru contracararea dificultăților actuale poate arăta astfel: Pasul 1. Organizarea unei conferințe sportive anuale în sprijinul cooperării sportive dintre Germania și Federația Rusă. De la începutul acestui an această idee a fost susținută deja de reprezentanți ai diferitelor genuri de sport. Acestora li se alătură și un grup alcătuit din personalități publice cunoscute, sportivi de marcă, politicieni, traducători din cele două țări, ale căror întâlniri vor fi reprezentative și orientate spre găsirea de soluții.
Aceste întâlniri vor fi organizate cu perspective pe termen lung, o dată pe an, în cadrul unor viitoare conferințe, cu scopul de a dezbate propuneri care contribuie la o mai mare unitate în sportul de tineret, în sportul pentru persoanele cu dizabilități, precum și în sportul de masă și profesionist. De exemplu, va fi necesar să se discute, între altele, despre probleme care au împiedicat cooperarea noastră în trecut. În organizarea acestei inițiative, în practică apar câteva obstacole (de exemplu, permisiunea de intrare, costurile aferente, bariera lingvistică), din cauza cărora înainte nici nu putea fi vorba de un asemenea schimb reciproc, și trebuie să se lucreze la rezolvarea acestor sarcini/obiective.
Trebuie remarcat faptul că pentru realizarea acestei inițiative este important nu numai sectorul sportiv; importante sunt, de asemenea, viziunea politică - mai exact sprijinul politic, problema permisiunii de intrare sau, de exemplu, problema lingvistică. Pornind de la aceastea, echipa noastră trebuie să includă, de asemenea, reprezentanți ai cercurilor politice, ai traducătorilor din ambele țări, pentru a dezbate idei și oportunități comune. O asemenea adunare bilaterală va fi asemănătoare cu Dialogul de la Petersburg, însă în centrul atenției se va afla exclusiv sportul. În virtutea lipsei de securitate a planificării, în acest moment ne putem gândi la organizarea unei conferințe îndată ce situația și restricțiile legate de COVID-19 vor permite să se facă acest lucru.
Sperăm să atragem un cerc la fel de larg de reprezentanți din partea Federației Ruse, cum planificăm noi din partea Germaniei. (Rador)