La demonstrația din centrul Moscovei opozanții au făcut declarații referitoare la deținuții politici și s-au pronunțat împotriva amendamentelor prezidențiale la Constituție.
Acțiunea organizată cu prilejul marcării asasinării opozantului politic Boris Nemțov s-a desfășurat sub semnul agendei opoziției radicale. Au fost abordate tema prigoanei activiștilor în legătură cu "dosarul moscovit", procesele "Rețelei" (organizație interzisă în Federația Rusă, ale cărei celule, potrivit versiunii Serviciului Federal de Securitate - FSB -, susținută de intanțele judecătorești, existau la Moscova, Sankt Petersburg, Penza, Omsk și în Republica Belarus. În acest dosar au fost arestate 11 persoane, acuzate că fac parte dintr-o comunitate teroristă - conf. Wikipedia) și cel al organizației "Novoie velicie"(creată în decembrie 2017. Membrii săi sunt acuzați de organizarea unei comunități extremiste și planificarea acaparării puterii în Rusia prin intermediul unei lovituri de stat - conf. Wikipedia). Ca de obicei a fost pusă problema referitoare la cei care au comandat asasinarea lui Nemțov. Participanții la acțiune au cerut tragerea acestora la răspundere. Cea mai importantă problemă pusă a fost cea referitoare la amendamentele la Legea fundamentală: activiștii tuturor organizațiilor democratice s-au pronunțat împotriva amendamentelor președintelui Vladimir Putin. Obișnuita acțiune de comemorare s-a transformat astfel într-o acțiune cu un pronunțat caracter politic.
Spre deosebire de provincie, acțiunea desfășurată în capitala Rusiei a fost convenită de la bun început pe traseul tradițional - de la Bulevardul Strastnîi până la Bulevardul Academician Saharov. Potrivit aprecierilor corespondentei publicației ruse Nezavisimaia Gazeta, au ieșit la marș în jur de 30 de mii de persoane; "Belîi Sciotcik" (asociație informală, non-profit de voluntari care calculează numărul participanților la mitinguri și marșuri) a apreciat 22,5 mii de persoane, iar Ministerul de Interne - 10,5 mii de participanți. În coloane separate mergeau înainte structurile tovarășilor de idei ai lui Nemțov, "Solidaritatea" lui Ilia Iașin și "PARNAS" a lui Mihail Kasianov. La marș au mai participat "Iabloko", în frunte cu Nikolai Rîbakov, "Partia peremen" (partidul schimbărilor) al lui Dmitri Gudkov și Andrei Neceaev, înregistrat sub denumirea de "Inițiativa civică". Mai mult decât atât, la demonstrație a luat parte "Partidul libertarian din Rusia" (neînregistrat în Federația Rusă), apărători ai drepturilor omului și mame de deținuți politici, organizația "Otkrîtaia Rossia" a lui Mihail Hodorkovski, precum și susținători ai lui Mihail Kaț, în general, întregul spectru al mișcărilor democratice. Astfel, încă o dată marșul i-a reunit pe toți democrații.
Ca de obicei, lângă aparatele de detectare de metale s-a adunat multă lume; după începerea acțiunii au parvenit informații potrivit cărora în jur de 200 de persoane nu au fost lăsate să treacă de aceste aparate. Potrivit publicației ruse Nezavisimaia Gazeta, efectivul participanților a fost distribuit aproximativ egal între diferite grupe de vârstă, de asemenea numărul bărbaților și al femeilor a fost aproximativ egal.
Una dintre principalele lozinci ale marșului a fost "Cel care a comandat crima trebuie să stea la închisoare". Cei prezenți au mai scandat "Numele nostru este Boris Nemțov", "Unu, doi, trei, Putin, pleacă", "Rusia fără Putin". Tema constituției a fost una dintre principalele teme. De exemplu, comitetul "Nu!", în frunte cu Anastasia Burakovaia, se deplasa ca o coloană mare separată. Cei adunați scandau "Cel mai bun amendament este demisia președintelui!".
Au existat câteva pauze mari, consacrate dosarului lui Boris Nemțov, precum și "dosarului moscovit" și comunităților de Internet, amendamentelor la constituție, precum și democomunizației.
La sfârșitul traseului, liderul "Solidarității", Ilia Iașin, a propus celor prezenți să cinstească memoria lui Boris Nemțov printr-un moment de reculegere. Acțiunea s-a desfășurat fără incidente.
Și în Capitala Nordului, Sankt Petersburg, a avut loc o demonstrație în centrul orașului. Autoritățile orășenești încercaseră inițial să interzică acțiunea și au emis două rapoarte de interzicere a acesteia. Totuși, după ce "neîmpăcații" au amenințat cu o acțiune neautorizată de masă în centrul orașului, organizarea acțiunii a fost totuși permisă: a avut loc un mic marș cu o lungime de aproximativ 700 de metri în raionul Petrogradski, de la stația de metrou "Gorkovskaia" până la Piatra Soloveț din Piața Troițkaia. Totodată, opozanților li s-a interzis să utilizeze amplificatoare de sunet, permise conform Legii cu privire la mitinguri. În total, potrivit organizatorilor, la acțiune au venit aproximativ trei mii de persoane - potrivit martorilor oculari, cel puțin de două ori mai mult decât anul trecut.
Articol de Daria Garmonenko
Traducerea Silvia Nicolau - RADOR