"News of the World", moartea anunţată a unui ziar bătrân

Tabloidul britanic a scos ieri ultimul său număr. Lasă în urma sa o dezbatere aprinsă despre etică şi cât de stricte să fie mecanismele guvernamentale de control al presei din arhipelag.

Mulţumin şi adio!, a titrat ieri, pe prima pagină a ultimului său număr, tabloidul britanic "News of the World". Cu vânzări de aproape trei milioane de copii pe săptămână, ziarul, înfiinţat în 1843, a fost închis după ce a fost implicat într-un scandal uriaş legat de interceptarea telefoanelor rudelor victimelor atentatelor teroriste din iulie 2005 şi cele ale militarilor britanici morţi pe frontul irakian şi afgan.

Anunţul sec a fost făcut joi de trustul News International, care deţine săptămânalul considerat până ieri cel mai citit ziar de limbă engleză din lume. Magnatul Rupert Murdoch era aşteptat ieri la Londra pentru a da socoteală pentru acuzaţiile care i-au indignat pe britanici.

În căutarea unui vinovat

"După 168 de ani de existenţă, terminăm prin a spune adio cu tristeţe, dar şi cu multă mândrie celor 7,5 milioane de cititori fideli ai noştri", a fost ultimul mesaj al celor 280 de angajaţi ai ziarului. Un ziar care îi trăgea pe alţii la răspundere, dar care a eşuat când a venit vorba de evaluarea propriilor greşeli, a explicat James Murdoch, fiul magnatului australian şi preşedinte al trustului News International.

La nivelul clasei politice, de unde săptămânalul îşi extrăgea cu regularitate subiecţi pentru anchetele sale, mai mult sau mai puţin autentice, reacţia a fost cel puţin la fel de dură. Premierul David Cameron, sub presiunea opoziţiei dar şi a colegilor conservatori, a dispus crearea unei comisii de anchetă independentă, prezidată de un judecător, privind scandalul interceptărilor ilegale, în paralel cu ancheta condusă de poliţie.

O altă investigaţie vizează etica mass-media din Marea Britanie. O reacţie fermă din partea lui Cameron se impunea cu atât mai mult cu cât fostul său purtător de cuvânt, Andy Coulson, fost redactor-şef la "News of the World", a fost arestat vineri, fiind considerat unul din principalii responsabili în dosarul interceptărilor ilegale.

Atât puterea conservatoare, cât şi opoziţia laburistă, încearcă însă să profite electoral de valul de indignare de la nivelul populaţiei.

Control mai strict

Scandalul face loc încet unei alte dezbateri în mass-media britanică, declanşată de apelul lui David Cameron la trasarea unor reguli mai ferme privind libertăţile presei. "Cred că avem nevoie de un sistem cu totul nou", a subliniat premierul.

Declaraţiile sale i-au revoltat pe jurnalişti care s-au opus mereu oricărei forme de control, susţinând mereu că presa britanică se poate autoevalua şi autoreglementa. "Nu i se poate permite să încătuşeze presa", a reacţionat publicaţia Daily Mail într-un editorial publicat sâmbătă.

Remarcile lui Cameron vin însă şi după ce tot mai multe verdicte judecătoreşti sunt pronunţate în favoarea celor care au depus plângere pentru încălcarea dreptului la viaţa privată. "Nu este normal ca judecătorii să facă legile, ci Parlamentull", a răbufnit premierul.

168 de ani, perioada în care a apărut publicaţia "News of the World", între 1 octombrie 1843 şi 10 iulie 2011 - în total 8.674 de ediţii

REACŢII

Washington Post: Mulţi vor dansa pe mormântul tabloidului

De la primul număr până la ultimul, timp de mai bine de un veac şi jumătate, publicaţia "News of the World" a prosperat vânzând scandaluri, crime şi violuri, comentează ziarul american "Washington Post". Tabloidul britanic, denumit şi "News of the Screws", a distrus cariere şi căsnicii şi a pus familia regală în situaţii penibile. Atunci când nu găsea un subiect, inventa unul. Este celebru cazul "falsului şeic", reporterul sub acoperire Mazer Mahmood (născut în Pakistan). Acesta se dădea drept şeic şi câştiga astfel încrederea viitoarei sale "victime", despre care apoi scria în ziar.

Diverşi politicieni şi vedete au fost ţinta atacurilor dure şi a comploturilor incredibile puse la cale de editorii publicaţiei. Printre victimele tabloidului s-a numărat şi artistul George Michael. "Închiderea News of the World, o zi fantastică pentru Marea Britanie", a reacţionat ieri vedeta într- un mesaj postat pe Twitter.

Românii, vedete fără voie

Nici românii nu au fost ocoliţi de scandalurile publicaţiei. Trei români au stat opt luni în arest, în 2002, acuzaţi că ar fi încercat să o răpească pe Victoria Beckham, pentru a cere o răscumpărare de cinci milioane de lire sterline.

Dovezile au fost furnizate poliţiei de tabloidul "News of the World". Ancheta a dovedit că martorul principal fusese plătit cu 10.000 de lire de către ziarişti, iar celelalte dovezi fuseseră alterate.

Şi Ilie Dumitrescu a avut de suferit de pe urma înscenărilor. În 1994, după ce a fost transferat la echipa Totthenham Hotspur, ziariştii au publicat o fotografie cu Ilie Dumitrescu alături de o femeie, aflată în maşina acestuia. S-a dovedit ulterior că era vorba despre o prostituată plătită de aceiaşi ziarişti, pentru a inventa un scandal sexual în care să-l implice pe fotbalistul român.

Săptămânalul a fost dat în judecată şi trebuie să plătească sume mari de bani ca despăgubiri morale. Actriţa Sienna Miller a primit 100.000 de lire, iar fostul fotbalist Andy Gray 20.000 de lire. Publicistul Max Clifford se pare că a câştigat un milion de lire, în urma unei înţelegeri private, iar fostul şef al Asociaţiei Profesioniste de Fotbal, Gordon Taylor, ar fi obţinut 700.000 de lire. Max Mosley, ex-preşedinte al Federaţiei de Automobilism, a câştigat în urma unui proces 60.000 de lire.