Confruntările violente din capitala Ucrainei s-au soldat cu moartea a cel puțin 14 persoane, potrivit agențiilor străine de presă. Manifestații tensionate au avut loc și în vestul Ucrainei, în orașul Liov, unde protestatarii au ocupat sediile administrației locale și ale poliției.
UPDATE 7.00. "Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, nu în stradă (...) Au depăşit limitatele cerându-le oamelilor să ia armele", a declarat preşedintele într-o adresare către naţiune, în timp ce un asalt asupra manifestanţilor este în curs în centrul Kievului.
"Este o încălcare gravă a legii, iar vinovaţii vor compărea în faţa justiţiei", a continuat el. UPDATE 6.00. 16 oameni au fost ucişi. Vitali Kliciko s-a întâlnit cu Ianukovici: "Preşedintele a cerut evacuarea Pieţei Independenţei". Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt. UPDATE Miercuri, 05.00. Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei. Forţele de ordine au folosit grenade lacrimogene.
Poliţiştii au avansat şi s-au poziţionat în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţei, la puţin timp după ora 04.00 (04.00, ora României), după o ploaie de grenade lacrimogene, a constatat miercuri un jurnalist al AFP. Corturile din piaţă au luat foc unul după altul. Manifestanţii au ripostat aruncând cu pietre.
Pentru a se proteja de forţele de ordine, protestatarii au ridicat un perete de foc. În spatele flăcărilor, opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, echipaţi cu scuturi metalice asemănătoare cu cele ale poliţiei, au format o primă linie de apărare. "Centrul Kievului, inima Ucrainei, este în flăcări! Opriţi-vă", s-a adresat un opozant poliţiştilor.
Chiar şi susţinători tradiţionali ai regimului, precum oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi principalul sponsor al partidului lui Ianukovici, au criticat evenimentele în curs. UPDATE 0.10. În urma confruntărilor din centrul Kievului șase polițiști au murit, iar alți 159 au fost răniți, dintre care 39 sunt în stare gravă, potrivit Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP. Aceeași sursă susține că din rândul civililor, cinci persoane și-au pierdut viața. Bilanțul vehiculat însă de agențiile de presă străine este de cel puțin 14 morți. UPDATE 23.45. Fostul boxer Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, mers în această seară la sediul Președinției, pentru a se întâlni cu Viktor Ianukovici. "Kliciko a sosit pe strada Bankova (unde se află Preşedinţia). El s-a dus să-l vadă pe Ianukovici", a scris purtătoarea sa de cuvânt, Oxana Zinoieva, pe contul său de Twitter. UPDATE 23.15. Potrivit unui bilanț publicat de Reuters, cel puțin 14 persoane au murit în urma confruntărilor violente din centrul Kievului. UPDATE 23.00. Incidente violente s-au înregistrat în această seară și la Liov, unde aproximativ 500 de opozanţi au aruncat cu pietre în direcţia sediului administraţiei regionale, după care au intrat în interior fără să întâmpine rezistenţă. De asemenea, aproape o sută de protestatari au luat cu asalt sediul poliţiei regionale. IMAGINI LIVE <iframe width="640" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Y_LFrMcoEm4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> UPDATE 22.00. Forţele de ordine au intervenit, în această seară, cu blindate echipate cu tunuri de apă pentru a-i dispersa pe protestatarii proeuropeni adunaţi în Piaţa Independenţei. La rândul lor, manifestanții au folosit sticle incendiare. Mai multe explozii s-au produs în centrul orașului, iar o parte dintre corturile manifestanților au luat foc. UPDATE 21.00. Un nou bilanţ, dat publicităţii de presă, arată că nouă oameni au fost ucişi în timpul violenţelor, alte sute de persoane fiind rănite. Răniţii sunt şapte protestatari şi doi poliţişti. UPDATE 19.20. Printre victime se numără un polițist împușcat în zona gâtului. Unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, a cerut ca femeile şi copiii să părăsească piaţa Maidan, din centrul Kievului, în condiţiile expirării ultimatumului dat de forţele de ordine.
"Le cerem femeilor şi copiilor să părăsească piaţa Maidan. Nu putem exclude un asalt al forţelor de ordine", a declarat el în faţa manifestanţilor reuniţi în piaţa centrală din Kiev.
Vitali Kliciko i-a cerut totodată preşedintelui Viktor Ianukovici să nu trimită forţe pentru a interveni împotriva protestului. De asemenea, Casa Albă a făcut apel la preşedintele Viktor Ianukovici pentru a pune capăt violențelor.
"Suntem consternaţi de violenţele ce au loc în centrul Kievului', a declarat pentru agenţia franceză de presă Laura Lucas Magnuson, purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Siguranţa Naţională (NSC), cabinetul de politică externă al preşedintelui Barack Obama, potrivit Agerpres.
"Vom continua să condamnăm violenţele de stradă şi recursul excesiv la forţă de ambele părţi", autorităţi şi manifestanţi, a adăugat ea. "Aceasta nu rezolvă criza", a subliniat Lucas Magnuson. "Pentru a restabili pacea şi stabilitatea, îl presăm pe preşedintele Ianukovici să calmeze imediat situaţia şi să pună capăt confruntărilor din Maidan", a precizat responsabila. UPDATE 17.40 Forţele de ordine ucrainene i-au dat astăzi opoziţiei un termen de două ore pentru ca situaţia să revină la calm la Kiev şi au avertizat că, în caz contrar, vor declanşa o intervenţie „de cea mai mare fermitate”, potrivit AFP.
„Avertizăm spiritele încinse din cadrul opoziţiei: puterea are mijloacele de a restabili ordinea”, au menţionat Ministerul de Interne şi serviciile speciale (SBU) într-o declaraţie comună. „Vom fi obligaţi să recurgem la măsuri de cea mai mare fermitate dacă tulburările nu vor înceta până la ora 18:00 (18:00 ora României)”, au adăugat acestea în declaraţia comună.
Cinci civili şi-au pierdut viaţa în violenţele de Kiev, potrivit poliţiei. BBC susține că ar fi șapte morți în violențele de astăzi. Autorităţile au închis metroul, iar poliţiştii se apropie de Maidan, conform sursei citate. UPDATE ora 16.10: Trei manifestanţi au fost ucişi în cursul violenţelor înregistrate marţi în centrul Kievului, au anunţat serviciile medicale ale opoziţiei ucrainene, relatează AFP şi Reuters.
Informaţia a fost confirmată de Lesya Orobeţ, membră a partidului de opoziţie Batkivşcina, care a precizat pe contul său de Facebook că alte câteva zeci de persoane au fost grav rănite. Cadavrele celor trei morţi au fost duse într-o clădire situată în apropierea Pieţei Independenţei din Kiev, locul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine. Poliţia ucraineană a declarat că deţine informaţii potrivit cărora doar o persoană şi-ar fi pierdut viaţa, în confruntările de azi de la Kiev, şi a anunţat că a trimis un echipaj pentru a investiga acest caz. UPDATE ora 15.00: Trupele speciale Berkut, din subordinea Ministerului de Interne, au eliberat sediul Partidului Regiunilor (de guvernământ), al preşedintelui Viktor Ianukovici, situat în strada Lipskaia din Kiev, după ce imobilul a fost ocupat de un grup de protestatari, în urma unui asalt. „Protestatarii au reuşit să ocupe doar 20 de minute primul etaj al clădirii”, a declarat deputata de opoziţie Lesia Orobeţ, indicând că manifestanţii au luat cu ei o parte din documentele descoperite aici, „pentru studiere”.
În timpul asaltului, atacatorii au aruncat cu sticle cu substanţe inflamabile, provocând un incendiu în care a ars o parte din imobil. Protestatarii au spart uşa şi au îndepărtat camerele de supraveghere de la intrare, precum şi plăcuţa cu însemnele Partidului Regiunilor de pe clădire. Ei nu au întâmpinat nicio rezistenţă. Toţi reprezentanţii partidului care se aflau în acel moment în clădire au părăsit incinta.
Mai târziu, manifestanţii s-au repliat pe strada Institutskaia, în timp ce echipaje de pompieri încearcă să stingă incendiul de la sediul Partidului Regiunilor.
Pe strada Lipskaia, circa 2.000 de membri ai trupelor speciale Berkut, cu ajutorul a 1.000 de susţinători ai actualei puteri de la Kiev, încearcă să-i împingă pe demonstranţi spre Maidan (Piaţa Independenţei). Forţele de ordine recurg în principal la grenade lacrimogene şi asurzitoare. UPDATE ora 13.30: Unul dintre protestatari a tras cu o armă de foc în direcţia poliţiştilor, a declarat Ministerul ucrainean de Interne, pe fondul reizbucnirii confruntărilor dintre manifestanţi şi scutieri în centrul Kievului, după o scurtă perioadă de acalmie.
În timpul unei transmisiuni în direct de la faţa locului, o televiziune din Kiev a arătat imagini în care se vede cum un protestatar trage cu o armă de foc - un pistol - în direcţia poliţiştilor, menţionează serviciul de presă al Ministerului ucrainean de Interne.
Ministerul de Interne al Ucrainei face apel la cetăţeni „să înceteze violenţele în masă, să nu tulbure ordinea publică şi să nu cedeze la provocări”.
Mai devreme, un grup de activişti radicali a preluat controlul sediului Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici. După cum transmite RIA Novosti, uşa de la intrare a fost distrusă, iar în interiorul clădirii au fost aruncate petarde. Fum negru se ridica deasupra sediului Partidului Regiunilor. Ciocniri lângă Parlament Câteva mii de manifestanți s-au ciocnit cu polițiștii, în această dimineață, după ce au fost opriți din marșul lor spre clădirea Legislativului, unde încercau să facă noi presiuni asupra președintelui Viktor Ianukovici, cerându-i demisia.
După ce au fost blocați de mai multe camioane la 100 de metri de clădire, protestarii au aruncat cu pietre spre polițiști, a declarat un martor pentru Reuters. Polițiștii au răspuns cu grenade lacrimogene și bastoane de cauciuc, pentru a dispersa mulțimea.Televiziunea ucraineană a anunțat că cinci protestatari au fost răniți în timpul incidentelor. Potrivit ITAR-TASS şi RIA Novosti, simpatizanţi ai opoziţiei ucrainene au rupt cordoanele scutierilor la intersecţia străzilor Gruşevski şi Cetăţii din centrul Kievului, în încercarea de a-şi face drum spre clădirea Radei Supreme. Confruntările principale între manifestanţii radicali şi poliţie s-au derulat pe strada Şcelkovicinaia, nu departe de Parlament, unde de o parte s-au aruncat petarde, iar de cealaltă s-a făcut uz de grenade lacrimogene.
Unele media de la Kiev evocau anterior un număr de aproximativ 10.000 de activişti care s-au deplasat din Piaţa Independenţei spre Parlament. Unii dintre susţinătorii grupărilor radicale, precum Pravâi Sector şi Samoborona, poartă măşti, scuturi şi bâte, în timp ce o parte dintre manifestanţi s-au strâns în parcul Mariinski, aproape de Parlament, precum şi pe străzile învecinate, portrivit Agerpres.
În zona guvernamentală au fost mobilizate importante forţe de ordine, transportoare blindate şi două maşini cu tunuri cu apă, care staţionează chiar lângă clădirea guvernului.
Simpatizanţii opoziţiei intenţionează să picheteze Parlamentul, cerând revenirea la Constituţia din 2004, care limitează prerogativele preşedintelui în favoarea legislativului.
Puterea şi-a scos şi ea în stradă susţinătorii. Astfel, în jur de 3.000 de partizani ai actualei puteri de la Kiev s-au adunat în faţa Radei Supreme şi cer o soluţionare paşnică a situaţiei din ţară. Blocaj în Parlament Calmul este absent şi în interiorul Legislativului ucrainean, unde prezidiul şi tribuna au fost blocate de circa 40 de parlamentari ai opoziţiei constituită din partidele Batkivşcina (Patria), Svoboda (Libertatea) şi Udar (Lovitura).
Arseni Iaţeniuk, unul din liderii Batkivşcina, formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko, în prezent încarcerată, a explicat că dispozitivul tehnic al Legislativului „refuză să înregistreze proiectele de lege elaborate de opoziţie”.
Reprezentantul permanent al preşedintelui Viktor Ianukovici în Parlament, Iuri Miroşnicenko, a declarat presei că rezoluţia opoziţiei privind revenirea la Constituţia din 2004 nu a fost înregistrată în Rada Supremă din motiv că aceasta ar încălca legea fundamentală. „O decizie nu poate fi înregistrată dacă ea încalcă Constituţia şi regulamentul, iar hotărârea propusă de opoziţie, conform experţilor juridici din Radă, tocmai asta face”, a spus el.
În fine, Partidul Regiunilor (de guvernământ) s-a declarat dispus la compromis pentru a debloca activitatea parlamentului, pe fondul crizei politice acute, a declarat deputatul Vladimir Oleinik. „Suntem dispuşi la compromis. Trebuie să oferim opoziţiei un mod constituţional de rezolvare a problemei, adică crearea unei comisii provizorii, fără de care este imposibilă modificarea Constituţiei”, a spus Oleinik, în timp ce opoziţia reclamă schimbarea de urgenţă a legii fundamentale.