Italia este elogiată de New York Times pentru gestionarea urgenţei după izbucnirea pandemiei.
Italia era „un loc de evitat cu orice preţ”, un „epicentru de coşmar”. Astăzi este „un model de cum se combate virusul, chiar dacă imperfect”, scrie prestigiosul cotidian.
Potrivit articolului „How Italy turned around its Coronavirus Calamity”, sub semnătura lui Jason Horowitz, Italia a fost şi este în măsură să dea „lecţii restului lumii, vecinilor săi şi chiar Statelor Unite”.
Italia este mult mai bine decât SUA şi restul Europei
Jurnalistul aminteşte cuvintele lui Trump din 17 martie, când Italia se afla deja în urgenţa coronavirusului: „Priviţi ce se întâmplă în Italia. N-am dori să fim în locul lor”. Ei, bine, astăzi situaţia s-a schimbat: în Italia situaţia s-a redresat: chiar dacă mai înfruntă unele probleme şi reîntoacerea la normalitate, ştiind că virusul este încă activ, unele măsuri de prevenţie trebuie încă menţinute.
Iar Statele Unite se confruntă cu o criză pe care niciun stat n-a avut-o: 4,5 milioane de contagieri, dintre care doar în iulie au fost 2 milioane. Cifră aproape dublă faţă de iunie. Şi nu numai: Italia se distinge şi pe propriul continent. NYT scrie: „Statele europene care odată priveau cu groază Italia, se confruntă acum cu noi focare. Unele impun din nou restricţii şi evaluează luarea de măsuri dure”.
Carantină şi măsuri preventive
„După un început nesigur, Italia a consolidat sau cel puţin a menţinut măsurile extrem de dure la nivel naţional, prin intermediul unei combinaţii de supraveghere şi experienţă medicală dobândite dureros”, se mai citeşte în cotidianul american. O reţetă care chiar dacă imprefectă, s-a dovedt cea mai bună dintre cele experimentate până acum.
Secretul?
„În timp de virusul ameninţa să se răspândească într-un fel incontrolabil, autorităţile italiene au decis să dea drumul şuruburilor economiei”. NYT aminteşte cuvintele premierului Giuseppe Conte care a spus că „sănătatea italienilor este mereu pe primul loc”. Astăzi spitalele italiene, amiteşte ziarul, au fost golite de pacienţi cu Covid-19. Morţile atribuite virusului în Lombardia, regiunea unde a izbucnit pandemia, se apropie de zero. Numărul noilor cazuri zilnice este considerat unul dintre cele mai scăzute din Europa.
Carantina, avantajoasă şi pentru economie
În acest fel italienii sunt astăzi poate unicii care se pot declara optimişti moderaţi. Pot să aibă ceva mai multe certitudini că au putut să îmblânzească virusul. „După un început dificil, Italia şi-a consolidat, sau cel puţin a cules şi menţinut roadele unui blocaj naţional dur prin intermediul unui mix de supraveghere şi competenţe medicale însuşite dureros”, continuă prestigiosul jurnal. Apoi se întoarce la economie. Strategia carantinei complete „a atras critici pentru excesiva prudenţă a guvernului şi care ar paraliza economia. Dar care ar putea să se dezvăluie avantajoasă în încercarea de a reporni economia în timp ce virusul se răspândeşte ca pata de ulei, cum s-a întâmplat în SUA, Mexic şi Brazilia.
Comentariul lui Krugman
Câştigătorul premiului Nobel, Paul Krugman a semnt un comentariu intitulat: „De ce America lui Trump nu poate fi ca Italia”. Care rămăsese foarte mirat de un alt articol unde se scoteau în evidenţă analogii asupra crizei şi diferenţele în modul de înfruntare între Statele Unite şi Italia.
Krugman scrie: „Italienii au făcut ceea ce era de făcut şi rapid. Au stabilit o caranatină foarte dură şi au respectat-o. Intervenţiile publice au susţinut lucrătorii şi firmele. Reţeaua de siguranţă a mai avut ceva hibe, dar guvernul a încercat s-o facă funcţională. Într-un suprem caz de non-trumpism, primul ministru chiar s-a scuzat pentru întârziere”. În final... spune despre ţara sa, Statele Unite: „Suntem o figură patetică pe scena mondială”.